Welk frame heb ik nodig voor mijn Biohort berging?

Welk frame heb ik nodig voor mijn Biohort berging?

Om je berging op te zetten dien je uit een frame te kiezen, je kan kiezen uit de aluminium bodemplaat samen met het bodemframe, de SmartBase, of voor de SmartBase Plus.

Met het frame zorg je voor een hoge stabiliteit voor jouw berging, maar wat is nou het verschil? In deze blog lees je alles over de 3 verschillende frames, en welke je het beste kan kiezen voor je Biohort berging.

SmartBase
Het Biohort SmartBase fundament is ideaal om te plaatsen op een verharde ondergrond. De Biohort SmartBase bestaat uit aluminium bodemplaten, een speciaal fundamentsframe en in hoogte verstelbare voeten. Zo kunnen oneffenheden in de grond tot 4 cm worden gecompenseerd.

Voordelen van een SmartBase:

  • Draagkracht van 200 kg
  • Zeer stabiel en storm zekerheid
  • Exact afgestemd op de berging
  • Hoogtecompensatie d.m.v. verstelbare voeten
  • Aluminium bodemframe en bodemplaat zijn niet meer nodig.


Basisuitrusting SmartBase:
Bij de SmartBase ontvang je al wat bijbehorende accessoires:

  • Hoogwaardige aluminium platen met geribbelde oppervlakte
  • Speciaal ontwikkeld fundamentframe
  • Vuurverzinkte verstelbare voeten
  • Geïntegreerde waterkering ter bescherming tegen het binnendringen van water

Hoe zet ik mijn SmartBase op?
Hieronder zie je een handleiding van hoe je je SmartBase opzet. De montagetijd bedraagt tussen de 1 tot 2 uur (voor 2 personen). Maar dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de berging.

Stap 1: Montage van het frame:
Hoekconsoles en console aan het frame bevestigen.
 

Stap 2: Stelvoeten bevestigen en het frame uitlijnen:
Montage van de stelvoeten en de platen op het frame. Frameconstructie waterpas uitlijnen.

Stap 3: Stelvoeten bevestigen:
Schroef de stelvoeten aan de ondergrond vast.

Stap 4: Aluminium platen verleggen en bevestigen:
Verleg de aluminium platen en bevestig ze.

Montage
Kom je er niet helemaal uit met het monteren van je SmartBase? Je kan er ook voor kiezen om iemand van het Biohort montageteam het te laten monteren. Er zijn alleen wel wat voorwaarden voor de installatie.

  • Voor de installatie is minimaal 50 cm ruimte rond de fundering nodig.
  • Voor SmartBase: Conditie van ondergrond moet beton zijn, GEEN aarde of gras.

Video
Hieronder kun je naar een video gaan over de Smartbase.
SmartBase Video

SmartBase Plus
De SmartBase Plus plaats je op een onverharde ondergrond. In tegenstelling tot de SmartBase bevat het SmartBase Plus systeem grondschroeven i.p.v. stelvoeten. Deze kunt u direct in de grond schroeven en u kunt deze tot 15 cm compenseren. Hiervoor moet de ondergrond vrij zijn, dus bijvoorbeeld van aarde of gras.

Voordelen SmartBase Plus:

  • Hoogtecompensatie d.m.v. grondschroeven
  • Makkelijk te verwijderen (indien nodig)
  • Afgestemd op de berging
  • Geen vorstvrije diepte nodig

Basisuitrusting

  • Bij aanschaf van een SmartBase plus ontvangt u ook basis accessoires.
  • Aluminium platen
  • Speciaal ontwikkeld fundamentframe
  • Grondschroeven
  • Geïntegreerde waterkering ter bescherming tegen het binnendringen van water

Hoe zet ik mijn SmartBase Plus op?
Hieronder zie je een handleiding over hoe je je SmartBase Plus opzet. De montagetijd bedraagt 2 tot 4 uur voor twee personen, maar is ook afhankelijk van de grootte van de berging.

Stap 1: Bouwplaats uitgraven
Verwijder humuslaag met een spade, ca 10 cm en markeer de boorgaten.


Stap 2:
Grondschroeven indraaien
Gaten (Ø 40 x 600 mm) met slagboormachine voorboren en de grondschroeven m.b.v. het meegeleverde handdraai werktuig in de grond draaien.

Stap 3: Montageplaten aanbrengen
Montageplaten met grondschroeven verbinden en waterpas leggen.


Stap 4: Frame bevestigen
Leg het frame op zijn plaats.


Stap 5: Aluminium platen bevestigen
Bevestig de aluminium platen en schroef ze vast.

Stap 6: Eindresultaat
Bevestig alle aluminium platen.

Montage
Kom je er niet helemaal uit met het monteren van je SmartBase Plus? Je kan er ook voor kiezen om iemand van het Biohort montageteam het te laten monteren. Er zijn alleen wel wat voorwaarden voor de installatie.

  • Voor de installatie is minimaal 50 cm ruimte rond de fundering nodig.
  • Voor SmartBase Plus: Conditie van ondergrond op een diepte van 50 cm (voor eventueel proefboringen). Ook moet de grond van aarde zijn, GEEN wortelgestel of betonfundament.

Video
Hieronder kun je naar een video gaan over de SmartBase Plus.
SmartBase Plus Video

Aluminium bodemframe met bodemplaat
Het aluminium bodemframe dien je te bevestigen op een waterpas ondergrond. Dit is misschien wel de meest simpele optie, deze kan je namelijk gemakkelijk monteren op een vaste ondergrond. Hieronder lees je meer over het aluminium bodemframe. Kiest u voor de aluminium bodemplaat? Dan is het bodemframe VEREIST.

Basisuitrusting

  • Bij aanschaf van het aluminium bodemframe en bodemplaat ontvang je de volgende onderdelen:
  • Kunststof hoekverbindingen
  • Bodemankers
  • Hoogwaardige aluminium geribbelde bodemplaten
  • Verbindingsprofiel

Waar moet ik op letten?
Belangrijk is dat een fundament waterpas is. De berging wordt op dit fundament (of m.b.v. het bijbehorende bodemframe) verankerd met het meegeleverde bevestigingsmateriaal.

Video
Wij adviseren om onderstaande video te bekijken, zodat je er een beeld bij krijgt. Dit is een kleine uitleg video over hoe je je berging opzet. Let op dit is een schetsvideo in het totaal, en gaat niet volledig in op het monteren van het bodemframe.
Highline berging opzetten

Andere soorten fundering
Je hebt ook andere soorten fundering opties. Die zie je hieronder.

Puntfundering

De funderingspunten moeten op de voorgeschreven plekken worden gemaakt met een minimalen zijlengte van 30 x 30 cm.
Zie onderstaande puntfundamentsplannen. De uitgraving voor de funderingspunten moet voldoende diep zijn (vorstbestendig, afhankelijk van het gebied ca. 60-80 cm). De uitgraving wordt gevuld met grind (korrelgrootte tot 35 mm) . Deze laag vormt de basis voor de daaropvolgende betonlaag (minimaal 30 cm).

Nadat de funderingspunten zijn uitgehard, wordt de grasmat over het hele oppervlak van het huis verwijderd (inclusief ca. 5 cm buitenzijde als rand) en de leegte gevuld met kiezel (korrelgrootte 2-4 mm), vervolgens wordt de berging op het Alu-bodemframe gemonteerd en twee keer op elk van de funderingspunten vastgezet met het meegeleverde bevestigingsmateriaal.

Met de als accessoire verkrijgbare Alu-bodemplaat kan nu een functionele vloer worden gecreëerd. In dit geval is het absoluut aan te raden om XPS -hardschuimplaten met een dikte van 2-3 cm onder de Alu-bodemplaat te leggen.

  1. Vorstvrij graven van de bouwplaats
  2. Grindbed aanleggen
  3. Fundament storten
  4. Verwijder de grasmat
  5. Uitgraving met kiezel/grind vullen

Betonfundament met gradatie (trede)
Een gewapend beton is een hoogwaardige funderingsvariant.

De grond wordt vorstvrij uitgegraven ( ca. 60-80 cm. diep, afhankelijk van het gebied), vervolgens wordt de ontgraving gevuld met grind (korrelgrootte tot 35 mm) . Daarna volgt een ca. 3-5 cm dikke egalisatie vulling met grind (korrelgrootte tot 6 mm) waarin de dampscherm (kunststoffolie met een dikte van min. 150 μm ) worden gelegd. De betonfundering met 1 tot 2 lagen constructiestaalrooster wordt hierop geplaatst - de dikte van de betonplaat moet ca. 10 - 15 cm zijn.

De gertrapte fundamentsplaat met een trede rondom van 2 x 7 cm is een ideale fundamentsvariant. Het bodemprofiel wordt m.b.v. de meegeleverde schroeven en pluggen aan de ondergrond bevestigd.

Houd u er rekening mee dat het gebruik van het Alu-bodemframe niet mogelijk is bij een trapvormige betonfundering. Bovendien is het niet nodig om een afdichting (kit) aan te brengen voor de afdichting.

  1. Vorstvrij graven van de bouwplaats
  2. Grindbed aanleggen
  3. Egalisatievulling installeren
  4. Dampscherm aanleggen
  5. Fundament storten

Alternatief: vlakke betonplaat zonder trede
Als altenatief voor de betonfundering met de trede kunt u ook een doorlopende vlakke betonplaat storten.

De constructie wordt - met uitzondering van het aanleggen van de trede in de fundering - precies zoals uitgevoerd zoals bij de hierboven beschreven betonnen fundering met gradatie.

Het als accessoire verkrijgbare Alu-bodemframe maakt het gemakkelijker om eventuele oneffenheden in de vloer te egaliseren en de afdichtingsvoeg (kit) aan te brengen. Bij gebruik van het Alu-bodemframe kunt u ook een Alu-bodemplaat aanbrengen (onder de platen 2-3 cm sterke XPS-piepschuimplaten aanbrengen !)

  1. Vorstvrij graven van de bouwplaats
  2. Grindbed aanleggen
  3. Egalisatievulling installeren
  4. Dampscherm aanleggen
  5. Fundament storten


Voor deze variant verwijzen wij u ook naar de boven beschreven fundamentsplannen.

Op bed van grind
Met het als accessoire verkrijgbare Alu-bodemframe kan de berging zonder veel moeite op grind worden geplaatst en met de meegeleverde grondankers in de gronden worden vastgezet (ca. 50 cm). Hiervoor wordt de grasmat met ca. 10 cm verwijderd en afgedekt met een waterdoorlatende constructievlies. Vul deze uitgraving vervolgens op met split/kiezel/grind (2-4 mm korrelgrootte) en zorg er voor dat dit waterpas is.

Houd rekening met de plaatselijke omstandigheden bij het verankeren van het bodemframe m.b.v. de grondankers. Extra bevestigingspunten kunnen nodig zijn als gevolg van de zachte ondergrond.

Met de als accessoire verkrijgbare Alu-bodemplaatkan een functionele vloer worden gecreëerd. In dit geval is het absoluut aan te raden om XPS -hardschuimplaten met een dikte van 2-3 cm onder de Alu-bodemplaat te leggen. (Deze zijn niet inbegrepen, en moet u dus zelf apart aanschaffen.

  1. Verwijder de grasmat
  2. Vul met grind/kiezel
  3. Waterpas maken

Terrastegels in een bed van grind
De funderingsplaten (terrastegels of betonplaten) worden in een bed van grind gelegd. Voor de onderbouw wordt de grasmat ca. 10 cm verwijderd, een waterdoorlatende vlies gelegd en daarna opgevuld met grind/kiezel (korrelgrootte 2-4 mm). Zorg er voor dat de bodem waterpas is.. Wij adviseren u een dampscherm aan te leggen. Vervolgens worden de funderingsplaten (terrastegels )gelegd.

Voor deze fundamentvariant adviseren wij het gebruik van het Alu-bodemframe, omdat dit zorgt voor een optimaal doorlopend draagvlak (let op de voegen!), oneffenheden in de vloeer compenseert en de afdichting vergemakkelijkt.

Als u een Alu-bodemframe heeft, kunt u samen met de aluminium bodemplaat dit goed gebruiken, waardoor een functionele vloer ontstaat. In dit geval is het absoluut aan te raden om XPS -hardschuimplaten met een dikte van 2-3 cm onder de Alu-bodemplaat te leggen.

Naast de algemene tips dient u op het volgende te letten:
Grootte van de funderingsplaten (terrastegels) Deze moeten minstens 50 x50 cm groot zijn en minstens 5 cm dik, zodat ze voldoende gewicht hebben om het product op de grond te hoiuden. De berging wordt aan de fundering vastgemaakt (schroeven en pluggen zijn bij levering inbegrepen).

  1. Verwijder de grasmat
  2. Het vlies er in leggen
  3. De kuil met grind vullen
  4. Waterpas maken
  5. Betonplaten/terrastegels in het grind leggen

VERGELIJKBARE BLOGS