Hoe kies ik de ideale tuinset?

Hoe kies ik de ideale tuinset?

Er is zoveel keuze in tuinsets! Welke tuinset moet je dan kiezen? Wij geven je een aantal tips welke je op weg kunnen helpen bij het maken van een keuze.

Door hier over na te denken word je zoek gebied specifieker en moet het eenvoudiger zijn om de juiste tuinset te vinden.

Hoe kies ik de juiste tuinset ?

Hoeveel personen passen er om mijn tuinset? 

Afmetingen en het aantal personen zijn vraag nummer 1. Voor hoeveel personen je plek wenst te hebben en hoeveel terras oppervlakte je hebt, kunnen soms in conflict zijn met elkaar. Daarom beginnen wij eerst met je terras oppervlakte.

Hoeveel ruimte moet ik berekenen voor mijn tuinset?

80 cm is ongeveer de minimale ruimte die je moet berekenen voor het aan en af schuiven met je tuinstoel. Is je tuintafel 200 cm lang 100 cm breed. Dan moet je terras minimaal een breedte hebben van ongeveer 80 + 80 + 100 cm = 260 cm.

70 cm is de minimale doorloop breedte. Zet jij je tuintafel aan één zijde tegen de muur, dan moet je aan de andere zijde minimaal 70 cm rekenen voor de doorloop. 70 cm is ook ongeveer de breedte van een woonkamer deur, zo kun je het simpel onthouden. Dus bij een tuintafel van 200 cm lang is de minimale lengte 70 x 200 = 270 cm.

Voor een tuintafel van 200 x 100 cm met 6 stoelen en rond om heen, heb je dus minimaal een terras oppervlakte nodig van 260 x 270 cm. Hierbij heb je dus aan één zijde een doorloop.

Heb je hier nog vragen over, neem dan contact met ons op via klantenservice@tuinmeubelen.nl.

Hoeveel ruimte nodig voor mijn tuinset

Hoe kies ik makkelijk een tuinset binnen mijn budget?

De prijs van een tuinset wordt bepaald door twee elementen: de tuinstoelen en de tuintafel. Hierbij is de tuinstoel meer trend gevoelig dan de tuintafel. Een tuinstoel wordt ook sneller vervangen en komt in meerdere aantallen. De slimme koper met een budget kiest voor die mooie tijdloze tuintafel, berekend hoeveel budget er over is en deelt dit door het gewenste aantal tuinstoelen. Dit doe je omdat je naar verwachting toch eerder die tuinstoelen gaan vernieuwen.

Voorbeeld:
€ 3000,- is het budget
- € 1200,- is de tuintafel
€ 1800,- blijft er over voor de tuinstoelen

1800 / 6 (want je wilt 6 tuinstoelen) = € 300,-
€ 300,- is dan het budget per tuinstoel wat je ongeveer kunt uitgeven.

Onderhoudsvrije tuinset of niet?

Tussen helemaal geen onderhoud en wel onderhoud, heb je heel veel tussen stapjes. Hierbij een voorbeeld: je wilt teakhout maar liever geen onderhoud. Dat gaat niet. Omdat een natuurlijk materiaal, wat teak is, altijd onderhoud nodig heeft. Wat is dan een tussen oplossing? Een tuintafel met een aluminium frame met daar bovenop een teakhouten tafelblad. Voor de tuinstoelen geldt hetzelfde, je hebt genoeg varianten met teak houten accenten op bijvoorbeeld de armleuning. De rest van de tuinstoel is dan bijvoorbeeld van RVS, aluminium of rope.

Wat zijn volledig onderhoudsvrije materialen?

Materialen welke 365 dagen van het jaar buiten kunnen blijven staan zonder dat je het moet beschermen met onderhoudsmiddelen bestaan zeker. Dit zijn niet natuurlijke materialen en regen heeft bijvoorbeeld geen negatieve invloed op het materiaal. Denk hierbij aan:

 • Aluminium.
 • RVS.
 • Kunststof.
 • Rope.
 • Cord.
 • Wicker.
 • Outdoor textileen.
 • Polywood.
 • Vironwood.
 • HPL.
 • Keramiek.

Onderhoudsvrije tuinset

Welke materialen vragen wel onderhoud?

Alle houtsoorten vragen in meer of mindere maten onderhoud. Hierbij vraagt teakhout bijvoorbeeld minder aandacht dan steigerhout. Dit komt omdat teakhout van nature veel harder en vettiger is. Daarbij is hardhout ook weer duurder dan bijvoorbeeld steiger hout. Dit gaat dan ook gepaard met een langere levensduur, bij gelijkwaardig onderhoud.

Hoe vaak moet ik een houten tuinset onderhouden?

Wij adviseren om dit minimaal 2x per jaar te doen. In het voorjaar 1x en 1x in het najaar. Behandel het goed met een teak protector en of teak shield en behandel/ werk bij beschadigde of kwetsbare plekken extra. Doe je dit goed en regelmatig, dan kan een houten tuinset een leven lang mee gaan.

TIP: als je net nieuw je houten tuinmeubelen ontvangt, behandel het dan direct  goed met beschermde onderhoudsmiddelen. Dit mag ook gerust 2x, zodat je van het begin af aan direct de juiste bescherming en voeding geeft aan je houten tuinmeubelen. Bekijk ook onze materialen en onderhoudspagina voor een zeer uitgebreide uitleg over hout, de eigenschappen en het onderhoud.

Hoe onderhoud ik een houten tuinset

Wat is een goede prijs kwaliteit voor een tuinset ?

Dit is niet in exacte bedragen te melden. Dit erg afhankelijk van het formaat en de gebruikte materialen. Zo kan een 4 persoons kunststof tuinset voor € 599,- onverwoestbaar zijn, terwijl een 4 persoons houten tuinset voor € 599,- echt waardeloos is.

Bij ons beginnen de tuinsets iets onder de € 500,-, waarbij een kleine goede tuinset hebt. Dit kan oplopen tot ruim boven de € 4000,- waarbij je een grote tuintafel hebt van bijvoorbeeld klasse 1 teakhout en tuinstoelen met teak of rope accenten, welke komen met 5 jaar garantie.

Wat is belangrijk om te weten wat een goede prijs kwaliteit is?

Bij tuinmeubelen.nl bieden wij enkel en alleen tuinmeubel merken aan die een Nederlandse eigenaar hebben en die minimaal +15 jaar ervaring hebben in het ontwikkelen van tuinmeubelen.nl. Uiteraard wordt veel in Azië gemaakt, maar wel volgens de Nederlandse standaarden. De Nederlandse consument is zeer kritisch en verwacht een hogere kwaliteit dan een consument in zuid Italië. Alle tuinmeubelen komen dan ook met minimaal 2 jaar garantie en sommigen met 10 jaar garantie.

Groot voordeel van Nederlandse tuinmeubel merken

Los van betrouwbaarheid en kwaliteit, een zeer groot voordeel van het verkopen van een Nederlands tuinmeubel merk, is dat het reserve onderdelen heeft en een service afdeling. Koop je bijvoorbeeld bij de bouwmarkt, dan heb je na 1 jaar pech, want dan staat er een nieuw model en bestaan er geen reserve kussens of onderdelen. Omdat wij enkel en alleen Nederlandse tuinmeubel merken verkopen hebben wij de service en garantie op reserve onderdelen en een werkplaats voor eventueel herstel. Deze betrouwbare tuinmeubel merken zijn:

 • 4 Seasons Outdoor.
 • Taste 4SO.
 • Garden Impressions.
 • Exotan.
 • Sens-line.
 • Biohort.
 • Platinum.
 • Aerocover.
 • Winza.Outdoor Covers.

Goede Nederlandse tuinmeubel merken

Hoe wil jij je tuinset gaan gebruiken?

Er zijn veel verschillende modellen welke bepalend zijn hoe jij je tuinset daadwerkelijk wil gaan gebruiken. Gebruik je hem intensief, met je tiener kinderen, dan is stevigheid wel iets om over na te denken. Staat de set veel in de schaduw (veel mos) en gebruik je hem niet intensief, dan is onderhoudsvrij waarschijnlijk de betere optie. 

 1. Mag de tuinstoel statisch zijn?
 2. Moeten de tuinstoelen stapelbaar zijn?
 3. Moeten ze een verstelbare rugleuning hebben of inklapbaar?
 4. Wil je misschien toch een uitschuifbare tuintafel omdat er vaak extra bezoek komt?

Als je perse 1 van de bovenstaande opties wilt, word je keuze al veel specifieker en makkelijker. Met onze filters op tuinmeubelen.nl kun je heel eenvoudig die selectie te voorschijn toveren, met jouw specifieke functies en wensen.

Wat verwacht je eigenlijk van je tuinset?

Welke verwachting heb je? Zijn het de looks of is het meer de mogelijkheid om comfortabel buiten te zitten? Of juist de combinatie hiervan? Hieronder enkele variabelen die jou aan het denken gaat zetten. Uiteraard kan een combinatie van het onderstaande ook.

 • De tuinset moet heel erg mooi zijn om naar te kijken.
 • De tuinset moet vooral functioneel zijn.
 • De tuinset moet vooral heel comfortabel zijn.

 • Welke materialen wil je er graag in hebben? Welke vind je mooi en mag het wel of geen onderhoud vergen?
 • Welke kleuren zijn hierin belangrijk, kiest je antraciet wat veilig is en heel veel keuze geeft, of ga je eerder voor iets meer uitdagend? 

 • Dan heb je nog vormgeving en ruimte. Rond is gezelliger, maar minder strak en past dit wel binnen je vierkante of rechte terras?

Hoe groot moet je tuinset zijn?

Hoe moet ik een gezellige sfeer op mijn terras rondom mijn tuinset creëren?

Accessoires zijn hierin het sleutelwoord en zijn enorm belangrijk. Maak het op en vooral rondom je tuinset gezellig met; grote planten, plantenbakken, hoogte verschillen en natuurlijke materialen. Op tafel kun je denken aan; tuintafel lantaarns/ verlichting, lazy susan, mooie grote vaas met bloemen, dienblad, tafelloper, dekentjes/ vachtjes bij de tuinstoelen.

Maar daar omheen kun je denken aan:

 • Mooie zweefparasol.
 • Buiten vloerkleed.
 • Plantenbakken.
 • Bijpassende loungeset.
 • Mooie aankledingen van de muren rondom je tuinset.

Hoe maak ik mijn terras en tuinset gezellig en sfeervol

VERGELIJKBARE BLOGS