Stap 2 - kwaliteit en functie van de parasol

Stap 2 - kwaliteit en functie van de parasol

Stap 2: Welke eisen stel ik aan de parasol?

Standaard kun je stellen dat de parasol bestaat uit een middenmast van staal, als een paraplu op te zetten is en 8 baleinen heeft en voorzien van een doek…. Maar ook hier kun je veel keuzes maken om de parasol aan je persoonlijke wensen te laten voldoen.

Materiaal

Voor het frame kun je namelijk kiezen uit een stalen frame of aluminium frame, staal is stevig, maar zwaar, aluminum weer veel lichter en weersbestendiger. Voor het doek is er nog meer keuze, zo zijn er de diverse stofkwaliteiten als polyester of dralon / acryl, maar kun je ook kiezen voor een waterdichtparasoldoek en zijn er verschillen in UV bestendigheid en dichtheid of soortelijk gewicht van het doek.

Functionaliteiten

Naast de materiaalkeuzes zijn er ook functionele keuzes te maken zoals:

Deelbare middenmast of een vaste stok

Deelbaar is makkelijker op te bergen, maar een vaste stok is sterker, zeker bij houtstokparasols is dit iets om rekening mee te houden. Een deelbare stok is vaak ook in de hoogte nog wat verstelbaar.

Kantelbaar of niet Kantelbaar

Bied de mogelijkheid om ook bij laagstaande zon de juiste schaduw te kunnen geven.

Middenmast of zweefparasol

Waar kies je voor? Een parasol die je in een tafel kan zetten of op balkon met een stok in het midden of wil je niet dat de middenmast in de weg staat en kies je voor een hangende parasol die over de set heen hangt..

Handmatig opzetten, of met katrol?

Handmatig gaat met de kleinere parasols het snelst en is kinderlijk eenvoudig, maar hoe groter de parasol hoe zwaarder en dan is een katrol erg handig.. extra luxe? Dan kun je met een vinger de parasol opzetten door een speciaal hefboom systeem in de buis die zonder enige kracht te hoeven zetten de parasol opzet.

Kantelen, zwenken en draaien

Bij de grotere zweefparasols wordt vaak een vaste plaats gezocht, dan is het kantelen niet meer alleen voldoende, maar zijn er ook zweefparasols die je kunt zwenken en draaien zodat je de zon van alle kanten kunt blokken - Keuze voor extra zware kwaliteit (horeca ) of gewone huis tuin en keuken kwaliteit.

Windvanger -  open gedeelte in het dak van de parasol dat de wind doorlaat zodat de parasol minder vatbaar is door de wind

Volant - Sierand die tevens voor wat extra schaduw kan zorgen..

VERGELIJKBARE BLOGS