Doorgaan naar tekst

Waar op letten bij terrasverwarming?

Waar op letten bij terrasverwarming?

Ben je echt een buitenmens en hou je ervan om lekker lang op het terras te zitten? Ben je om die reden op zoek naar mogelijkheden om lekker lang buiten te zitten ’s avonds? Dan is een terrasverwarmer precies wat je zoekt! Terrasverwarmers zijn er in veel soorten, types en mogelijkheden, dat het lastig kan zijn om er een uit te zoeken die perfect past in je tuin. In deze blog zetten we op een rij waar je om moet letten bij het kiezen.

Staand of hangend

Laten we beginnen bij het type terrasverwarmer. Er zijn er natuurlijk talloze soorten maar het meest essentiële verschil is toch wel een staand, of een hangend model. 

Stel je altijd de vraag over het doel van de verwarmer, hoe ga je hem gebruiken? Ga je hem voor tijdelijk gebruiken bij een feestje? Dan is een hangende verwarmer de beste keuze. Alhoewel, er zijn tegenwoordig ook hele sfeervolle hangende terrasverwarmers, zowel gas als elektrisch die uitstekend het hele jaar op terras meekunnen. Deze hangende gazonverwarmers bieden vaak echt een woonkamer sfeer in je tuin. 

Wil je echt een stoere indruk maken en weet je precies waar de verwarmer moet komen te staan kies dan voor een staand model. Binnen de staande modellen heb je meer keuze en kun je ook gaan voor bijvoorbeeld een terrashaard, vuurtafel of vuurkorf.

Cosibrixx gas heater

Gas of elektrisch of hout

Het tweede waar je een afweging in zult moeten maken is het type verwarming. Er zijn 3 soorten verwarmingsmogelijkheden voor je terras. We sommen ze voor je op.

  • Allereerst traditioneel hout. Houtverwarmers voor je terras zijn er in de vorm van een buitenhaard, vuurschaal of vuurkorf. Het voordeel, of eigenlijk het leuke aan hout is dat het echt dat ouderwetse sfeertje geeft. Het knettert gezellig, geeft warmte en het geurt en rookt. Maar eigenlijk is dat dan ook weer een nadeel. Rook kan vaak ook vervelend zijn, zeker als de wind verkeerd staat. Een andere bedenking kan zijn dat deze manier van stoken de warmte vaak niet ver brengt en je er dus dicht op moet zitten om het goed te voelen. Heb je kinderen? Dan is hout vaak ook net wat lastiger.
  • Naast de tuinverwarmers op hout heb je ook een gashaard voor buiten. Gas heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. In veel gevallen geeft een gashaard niet veel (tot geen) rook een stank en is het een comfortabele manier om zonder rompslomp je terras te verwarmen. Nadeel is wel dat je niet een heel groot gebied bestrijkt.
  • Naast gas is er dan ook de elektrische terrasverwarmer. Elektrisch is toch zeker de minst ouderwetse sfeermaker en kan daarom als minder sfeervol ervaren worden. Anderzijds geeft het niets geen rompslomp en het is vaak relatief veilig. Het grootste voordeel is wel dat elektrische terrasverwarmers een groot warmtegebied geeft. Je kunt dus effectief verwarmen en vaak ook energiezuiniger dan gas of hout.

Houtverwarming

Naast de hierboven genoemde types heb je binnen de houtverwarmers ook nog wat onderscheid. Je hebt hier een verschil in vuurkorven, vuurhaarden en vuurtafels. Het belangrijkste verschil zit hier met name in het design. Een vuurtafel is groot en massief en is echt een designstatement. Deze gebruik je alleen meestal wel op een punt, dus moet je vooraf bepalen waar je hem neerzet. Een vuurkorf en vuurschaal is eigenlijk hetzelfde. Het voordeel zit hem hier met name in makkelijk verplaatsbaarheid. Je kunt het eenvoudig op alle plaatsen neerzetten voor heerlijke warme sfeer.

Dit zijn globaal de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte haard. Uiteraard zijn er nog veel zaken die je zult mee kunnen nemen in je overweging zoals stroomverbruik (LINK NAAR ANDERE BLOG) en andere specificaties. Je kunt bij ons veel soorten terrasverwarming kopen (LINK) en alles wat je nog meer nodig hebt voor je tuin en terras!

Heb je naar aanleiding van deze blog nog meer vragen over terrasverwarming of heb je hulp nodig met kiezen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

VERGELIJKBARE BLOGS