Doorgaan naar tekst

Welke tuinmeubelen kunnen buiten blijven in het naseizoen?

Welke tuinmeubelen kunnen buiten blijven in het naseizoen?

Het naseizoen is in volle gang. De natuur wordt steeds meer gehuld in de mooiste herfstkleuren. En al kunnen we buiten nog af en toe van het zonnetje genieten, de warme dagen van 25 graden zijn voorbij. Dit is dan ook dé ideale periode om je tuin of terras winterklaar te maken. Maar wat doe je met je prachtige tuinmeubelset? Binnen opbergen is een prima oplossing, maar wat als je daar de ruimte niet voor hebt? Kun je tuinmeubelen dan gewoon buiten laten staan? In dit blog ontdek je welke tuinmeubelen buiten kunnen blijven én hoe je ze het beste kunt onderhouden.

Kan jouw tuinset of loungebank buiten blijven?

Het najaar is een heerlijke periode om je tuin in orde te maken voor de winter. Er wordt dan ook flink in de tuin gesnoeid en zomerse tuindecoratie verdwijnt naar binnen tot het volgend jaar. Maar hoe kun je jouw tuinmeubelen het beste beschermen wanneer je geen opbergruimte hebt? Heel simpel, dan kun je de tuinset of loungebank gewoon buiten laten staan. Tegenwoordig worden vooral weerbestendige materialen gebruikt voor het vervaardigen van tuinmeubelen. Deze all weather tuinmeubelen zijn bestand tegen diverse weertypes en hoeven niet per se naar binnen. Zo ziet je terras of balkon er het hele jaar door gezellig uit.

All weather tuinmeubelen: weerbestendig en slijtvast

All weather tuinmeubelen zijn vervaardigd van duurzame materialen zoals wicker vlechtwerk, kunststof, aluminium of hout. Aluminium tuinmeubelen zijn extra beschermd met een poedercoating om roestvorming en krassen te voorkomen. Kunststof en wicker tuinmeubelen zijn kleur- en slijtvast en prima bestand tegen een regenbui. Deze all weather tuinmeubelen kun je dan ook het hele jaar laten. Wel raden we aan om tuinkussens binnen op te bergen om schimmelvorming te voorkomen.

Waar berg je loungekussens en tuinkussens op?

Tuin- en loungekussens kun je het beste opbergen in een kussenbox om vlekken en schimmelvorming te voorkomen. Kussens blijven zo lekker droog en behouden de oorspronkelijke vorm. Bij tuinmeubelen vind je tal van weerbestendige kussenboxen die je ook makkelijk buiten of onder een afdak kunt plaatsen. En in de zomer zijn deze boxen superhandig om te gebruiken als bijzettafel. Ook tuindecoratie of speelgoed van de kinderen past makkelijk in een opbergbox.

Hoe bescherm je houten tuinsets en loungebanken?

Houten tuinsets en loungebanken zijn van nature beschermd tegen schimmel en vocht. Vooral tuinmeubelen van hardhout zoals teak en acacia zijn prima bestand tegen wisselvallige weersomstandigheden. Wel kan teak onder invloed van zonlicht en regen verkleuren naar een zilvergrijze kleur. Veel liefhebbers van teak vinden dit juist een van de charmes van deze houtsoort. Maar wil jij liever de originele teakkleur behouden? Dan raden wij aan om een teakprotector met kleurvaste eigenschappen te gebruiken. Vuren- en grenenhout horen bij de zachte houtsoorten en deze kun je het beste één keer per jaar behandelen met houtolie of voorzien van een waslaag. Op deze manier ontstaat er een extra beschermlaag waardoor het hout mooi van kwaliteit blijft. 

Wel of geen beschermhoes voor tuinmeubelen?

Ook al zijn je tuinmeubelen weerbestendig, toch kunnen er vlekken of onvolkomenheden op komen. Denk maar aan vogelpoep, katten die zich lekker op je tuinset installeren of blaadjes, noten en vruchten die op je tuinmeubelen vallen. Wil je jouw tuinset of loungebank extra beschermen? Kies dan voor een waterafstotende beschermhoes. Zorg er wel voor dat je deze goed vastmaakt, zodat de hoes niet los kan raken door de wind. En bevestig de beschermhoes zodanig dat regenwater makkelijk weg kan. Heb je een teakhouten loungeset of tuinbank? Dan kun je deze beter zonder beschermhoes buiten laten staan, zodat het hout goed kan ademen. Zo kun je nog vele seizoenen genieten van je tuinmeubelen.

VERGELIJKBARE BLOGS