Hardhouten tuinmeubelen zijn sterk, duurzaam en hebben een warme gezellige uitstraling. Hardhout is een verzamelnaam van met name tropische houtsoorten met een hoge hardheid en duurzaamheid. Door hun eigenschappen zijn ze zeer goed te gebruiken voor het maken van tuinmeubelen.

Hieronder een sfeer video van een teakhouten tuinset

Hardhout is hard en vet

Hardhout is een natuur product en ieder stuk hout heeft zijn eigen karakteristieke kenmerken. Hardhout heeft een hoge dichtheid die bepalend is voor het duurzame karakter. Daarbij heeft het een hoge natuurlijk vetheid, die vocht ook uit de kern houdt.

Hardhout laten acclimatiseren

Doordat het hardhout gewend is aan een tropisch en vochtig klimaat zal het hout hier in Europa anders reageren op temperatuurswisselingen en meer gaan werken. Het hardhout wordt dan ook langzaam gedroogd, zodat het hout bij aankomst in Europa zich beter kan aanpassen aan de weersomstandigheden. Hiernaast is het belangrijk om regelmatig het hardhout te onderhouden.

Wat bepaald de kwaliteit van hardhout?

De kwaliteit en soort hardhout wordt bepaald door de volgende eigenschappen:

  • Structuur van het hout. Heeft het hout een fijne of grove nerf.
  • Kleur van het hout. Deze gaat van Geelachtig naar zwartbruin, maar is over het algemeen vaak roodbruin.
  • Volumieke massa. Deze geeft de zwaarte en dichtheid van het hout weer.
  • Duurzaamheidsklasse. Is het bestand tegen rotten en tegen de aantasting door bijvoorbeeld insecten. Duurzaamheidkslasse 1 heeft absoluut de voorkeur.

Hieronder een afbeelding van hardhout kwaliteiten

Houten tuinmeubelen op tuinmeubelen.nl

Klik hieronder op de categorie, waarin jij interesse hebt:

- Teak loungeset of houten loungesets.
- Teak tuinstoelen of houten tuinstoelen.
- Teak tuintafels of houten tuintafels.
- Teak tuinsets of houten tuinsets.
- Teak tuinbanken of houten tuinbanken.

De hardhouten producten worden verkocht onder verschillende handelsnamen zoals:

Shorea of Meranti

Shorea of Meranti is een mengeling van tropische soorten hardhout. Partijen uit dezelfde soort komen eigenlijk niet veel meer voor waardoor er veelal gewerkt wordt met beschikbare houtsoorten met een uniforme volumieke massa namelijk 850-1155 kg/m3 bij 15% vochtgehalte. Binnen deze groep vinden we soorten als Balau en Bakirai waarbij het gebruikte hout altijd moet voldoen aan de zware kwaliteitsnormen zoals vastgesteld.

Acacia of Robinia

Acacia of Robinia wordt vaak verward met elkaar vanwege de grote gelijkenis. Wederom is dit een verzamelnaam van diverse soorten hardhout waarbij deze groep ook van plantages in Europa komt en noord- en zuid Amerika.

Eucalyptushout

Oorspronkelijk komt dit hout uit Australië maar tegenwoordig wordt deze populaire hardhout soort op plantages over de gehele wereld verbouwd. Het roodbruine hout is duurzaam en heeft een grofe nerf. Eucalyptus hout wordt snel donker grijs door verwering. Eucalyptus vraagt dan ook meer onderhoud omdat het een lager oliegehalte heeft.

Binnen de collectie van tuinmeubelen.n vind je diverse houten tuinstoelen, houten tuinsets en precies die houten tuinbank die je voor ogen had.

Hardhout vs zachthout

Hardhout zoals teak gaat veel langer mee, is sterker en is ook duurder. In vergelijking met zachthout, wat veelal naaldhout is. Zachtere houtsoorten zijn: steigerhout, vuren, Douglas, dennen etc.. Zachtere hout soorten hebben een veel kortere levensduur bij slecht onderhoud. Verkleuring, scheuren en invloeden van vocht, zullen eerder een negatieve invloed hebben. Het prijsverschil compenseert dit.

Algemene tips voor het onderhoud van houten tuinmeubelen

- 2x per jaar behandelen met een shield, protector, beits of wax.
- 1x in maart en 1x in september.
- Indien mogelijk droog opbergen.
- Houtrot direct verwijderen en behandelen.
- Tussentijd verbindingen extra aandraaien.
- Plekken waar vocht kan blijven zitten, extra behandelen.

Hieronder een instructie video over teakhout onderhoud