Houten tuinmeubelen zijn sfeervol en hebben van nature een prachtige uitstraling. Deze natuurlijke look spreekt veel mensen aan. Zelfs op het moment dat je er even geen gebruik van wenst te maken, is zo'n houten tuinset mooi om naar te kijken. Niet elk hout is hetzelfde. Zo heeft elk houtsoort andere eigenschappen, uitstraling, kwaliteit en duurzaamheid.

Hieronder een sfeervideo van een teakhouten tuinset

 

Algemeen over houten tuinmeubelen onderhouden

Je hebt zacht hout en hard hout. Over het algemeen vraagt goedkoper hout zoals naaldhout, steigerhout, vuren etc. meer aandacht. Hardhout, wat vaak wat duurder is, heeft een beter afweer van vocht, wat het onderhoudsvriendelijk maakt.

Algemeen advies voor houten tuinmeubelen onderhoud

Wij adviseren om je houten tuinmeubelen 2x per jaar te behandelen met een protector, shield, beits, wax of andere hout specifiek onderhoudsmiddel. Dit doe je 1x in maart en 1x in begin september.

Hieronder een onderhoudsvideo over teak

 

Hout soorten

We kennen de europesche houtsoorten als grenen en eiken, maar ook tropische hardhoutsoorten  als Meranti, acacia, balau of zelfs teak. Voor de verschillende materiaaleigenschappen kun je informatie over de desbetreffende houtsoort vinden op de materialen pagina.

Hout voor tuinmeubelen dient duurzaam te zijn en de kwaliteit en mogelijkheden hiervan worden vastgelegd op grond van:

  • Dichtheid van het hout, hoe zwaarder en dichter, hoe beter bestand tegen weersinvloeden
  • Duurzaamheidsklasse, de mate van bestendigheid tegen rotten en verweren
  • Kwaliteit van het hout, ouder en dikker hout is meer gerijpt en beter geschikt.
  • Zaagdeel, Welk deel van de stam wordt gebruikt?, Hoe dichter bij de schors, hoe jonger het hout en hoe meer het hout vervormd
  • drogen van hout, vooral tropisch hout dient langzaam en goed gedroogd te zijn zodat het goed is aangepast aan het Europesche klimaat. 

 

Direct jouw houten tuinmeubelen online vinden?

Hieronder vind je de directe links naar de diverse categorieën. Hierbij maken we eten onderscheid tussen houten tuinmeubels en teakhouten tuinmeubels. Dit doen we, omdat er vaak specifiek gezocht wordt naar teak tuinmeubelen:

 

Houten stoelen en tafels

Binnen de houten tuinmeubelen heb je de keuze uit een aantal verschillende producten. Je kunt een mooie nieuwe houten tuintafel aanschaffen, maar je hebt daarnaast de keuze uit diverse houten tuinstoelen. Ga je voor een vierkante vorm in je tuin, of is het aan de andere kant toch de ronde vorm die je beter aan weet te spreken? Blader door de verschillende mogelijkheden en kom er op die manier achter welke houten tuinmeubelen het best bij de rest van je inrichting of je wensen aansluiten.

Houten tuinmeubelen onderhouden

Het is uiteraard van belang om de houten tuinmeubelen goed te onderhouden, aangezien je er alleen op die manier voor kunt zorgen dat ze er als nieuw uit blijven zien. Het is bij deze meubelen voor in de tuin van belang om ze ongeveer 1x per jaar goed in de olie of lak te zetten. Op die manier kun je de uitstraling van de verschillende meubelen behouden en heb je er verder maar weinig omkijken naar. Wat dat betreft hebben houten tuinmeubelen minder onderhoud nodig dan je zou denken, al dien je er meer tijd in te steken dan wanneer je kunststof tuinmeubelen hebt. Bekijk ook eens ons uitgebreide assortiment onderhoudsmiddelen.