De kunststof tuinmeubelen van Hartman zijn misschien wel het meest bekend bij iedereen. Een goede 2e is het tuinmeubel merk Allibert. Daarbij kent kunststof vele voordelen en maar enkele nadelen. Dit maakt kunststof tuinmeubelen dan ook enorm populaire.

Hieronder een sfeer video van de populaire kunststof kuipstoel Sophie van Hartman

Ons aanbod aan kunststof tuinmeubelen:

Klik hieronder op de categorie waarin je interesse hebt:

- Kunststof tuinstoelen.
- Kunststof tuintafels.
- Kunststof tuinsets.
- Kunststof tuinbanken.
- Kunststof loungesets.

Vanaf 1980 grote stijging kunststof tuinmeubelen

Wellicht is de aandacht voor buitenmeubelen pas echt grote vormen aan gaan nemen met de komst van de eerste kunststof tuinmeubelen. Waar in de jaren 60 nog sporadisch buitenmeubilair werd verkocht dat vaak bestond uit een metalen frame en een kussen, zien we dat met de komst van kunststof er echt grote voordelen verscheen voor buitenmeubelen, namelijk 100% weerbestendig, onderhoudsvrij, betaalbaar en lichtgewicht. Eerst nog de stalen frames met kunststof matten als onderdeel van het meubel, maar vanaf 1980 zien we voor het eerst de volkunststof stoel. In die periode vestigd ook het merk Hartman zijn naam met deze hoge kwaliteit kunststof tuinstoelen. en ook de andere merken die nu nog steeds een prominente plaats innemen in de wereld van tuinmeubelen, zoals Allibert en Keter.

Bekijk hieronder een oude reclame van Hartman tuinmeubelen

Zon (Hartman tv-commercial 1989) - Hartman commercial uit 1989

Van granulaat naar kunststof tuinmeubelen

Tuinmeubelen worden vaak gemaakt van het materiaal polypropyleen (PP), een thermoplastisch polymeer oftewel een kunststof materiaal dat bij verhitting zacht wordt. Hierdoor is het mogelijk dit materiaal vloeibaar te maken om te verwerken. Hiervoor wordt voor tuinmeubelen het proces van spuitgieten gebruikt. Spuitgieten houdt in dat kunststof granulaat korrels in een bepaalde kleur worden gesmolten en als een vloeibare massa in een matrijs wordt gespoten met een bepaalde vorm. zodra deze wordt afgekoeld, ontstaat er een kunststof gietvorm. Matrijzen zijn erg kostbaar en het is dan ook een proces dat alleen geschikt is voor productie in grotere aantallen. Voor bijvoorbeeld een kunststof stapelstoel is een grote matrijs nodig, maar voor een verstelbare kunststof tuinstoel die bestaat uit meerdere onderdelen zoals een rugdeel, zitting, armleggers en bijvoorbeeld pootdoppen heb je zelfs meerdere matrijzen nodig.

Innovatie bij kunststof tuinmeubelen

In de loop der jaren is het materiaal PP door tuinmeubelfabrikanten verbeterd en met innovaties verder ontwikkeld. Daardoor is de kwaliteit van kunststof tuinmeubelen alleen maar verbeterd. Hierbij moet je denken aan toevoegingen aan het materiaal om de lichtechtheid te verbeteren, UV bescherming of het werken met 2 componenten kunststof om het harder of juiste zachter te maken. Ook zien we dat leveranciers goed kijken naar het gebruik van de meubelen en hier het oppervlakte van het kunststof op aanpassen. Bijvoorbeeld een tafelblad of armleggers worden mat gemaakt, of voorzien van een structuur of beschermlaag, zodat het niet snel krast. Tuinmeubelen van kunststof zijn daarmee erg praktisch in gebruik en makkelijk in onderhoud. Doordat dit soort tuinmeubels lichtgewicht zijn, zijn ze in de tuin makkelijk te verplaatsen en in de winterberging op te bergen.

Hieronder een sfeer video van een kunststof loungeset

Kunststof tuinmeubelen in de toekomst

Waar kunststof stoelen vroeger nog als goedkoop en als massa product werden aangeboden zien we nu dat nieuwe leveranciers met kunststof tuinmeubelen vaker de richting van design tuinmeubelen en hoogwaardige exclusieve buitenmeubelen kiezen. En met de huidige technieken als 3D printing en door de verfijnde ontwikkelingen in kunststof komen er zeker nog vele mooie meubelen bij. Trends in tuinmeubelen volgen elkaar in snel tempo op, waarbij kunststof stoelen voor buiten, ook gewoon binnen worden neergezet. Hoogwaardige designs met ergonomische zitvormen, maken kunststof tuinmeubelen mooi en zeer comfortabel.

Nog meer kunststof tuinstoelen?

Kunststof wordt vaak gecombineerd met andere materialen zoals aluminium, RVS, teakhout of polywood. Kijk op tuinmeubelen.nl naar het beste aanbod aan kunststof tuinmeubelen.