Metaal wordt veel gebruikt in tuinmeubelen. Met namen aluminium zie je veel terug. Andere metalen zoals RVS, staal, gietijzer zijn overige metalen die wij terug zien. Vaak in combinatie met andere materialen, zoals teak, wicker of rope.

Bekijk hieronder een voorbeeld van een aluminium loungeset

Waarom kiezen voor metalen tuinmeubelen?

Er wordt gekozen voor metalen tuinmeubelen, omdat het zeer sterk is. Dit is belangrijk, omdat mensen er wel veilig op moeten kunnen zitten. Afhankelijk welk metaal er wordt gebruikt is het meer of minder onderhoudsvriendelijk, daar over later meer. Hieronder in het kort de 4 meestgebruikte metalen in tuinmeubelen:

- Aluminium.
- RVS.
- Staal.
- Gietijzer.

Eigenschappen aluminium tuinmeubelen:

- Roest niet.
- Is sterk.
- Redelijk eenvoudig te bewerken.
- Licht/ niet zwaar.
Het nadeel kan zijn dat het minder sterk is dan staal. Hierdoor moet er in sommige designs dikker aluminium gebruikt worden.

Klik hieronder naar de aluminium tuinmeubelen die je zoekt:

- Aluminium loungesets.
- Aluminium tuinstoelen.
- Aluminium tuintafels.
- Aluminium tuinsets.
- Aluminium tuinbanken.
- Aluminium ligbedden.

Hieronder een voorbeeld van een aluminium tuinset. In combinatie met teak en kunststof.

Eigenschappen tuinmeubelen staal

- Zeer sterk (sterker dan aluminium).
- Goedkoper dan aluminium.
- Zwaar.
- Gaat roesten.
- Iets minder makkelijk te bewerken, dan aluminium.
Tuinmeubelen van staal zie je vaak bij constructies die veel gewicht moeten kunnen houden. Een hangstoel/ hangei heeft bijvoorbeeld altijd een frame van staal. Aluminium zou te slap zijn hiervoor.

Staal wordt minder vaak gebruikt, omdat het gaat roesten. Is de beschermlaag, lak of poeder coating beschadigt, dan zal staal direct reageren met vocht, zuurstof / H2o. Het resultaat is roest. Dit betekend niet dan het product kapot is overigens. Ook moet roestvorming erop, kan het nog vele jaren mee. Het advies is, om deze plek direct te beschermen met een nieuwe laag lak, verf of poeder coating.

Klik hieronder naar de metalen tuinmeubelen die je zoekt

- Metalen tuinset.
- Metalen tuinstoelen.
- Metalen tuintafel.
- Metalen tuinbank.

Hieronder een voorbeeld van een tuintafel, met een frame van staal

Eigenschappen RVS tuinmeubelen

- Roest niet door.
- Is sterk.
- Duur.
- Moeilijker te bewerken dan aluminium.
- Relatief zwaar.

RVS staat voor Roest Vast Staal, en betekend dat het niet doorroest. RVS heeft een natuurlijke beschermlaag, welke roestvorming stopt. Is de toplaag beschadigt, dan zal die omrand worden door een beschermlaag. Roestvorming op RVS kun je makkelijk weer weg/ schoonpoetsen. Hierna straalt je RVS weer. Oppervlakkig roest noemen ze vliegroest.

Klik hieronder naar de RVS tuinmeubelen die je zoekt

- RVS loungesets.
- RVS tuinstoelen.
- RVS tuintafels.
- RVS tuinbank.

Hieronder een voorbeeld van een RVS tuinset

Eigenschappen tuinmeubelen van Gietijzer

- Vaak sierlijk vormgegeven.
- Goedkoper dan aluminium.
- Zwaar.
- Gaat roesten.

Gietijzer zie je vaak terug bij klassiek vormgegeven tuinstoelen en tuinbankjes. Vaak in combinatie met teakhout. Gietijzer is zwaar houd daar rekening mee. Het is ijzer, wat betekend roest, als het beschadigt. Het advies is dan ook direct dit bijwerken. Ook moet roestvorming erop, kan het nog vele jaren mee.

Klik hieronder naar tuinmeubelen van gietijzer

- Tuinstoelen van gietijzer.

Hoe moet je de verschillende metalen tuinmeubelen onderhouden?

Metalen tuinmeubelen onderhouden, verschilt per materiaal. Zo vraag aluminium eigenlijk geen onderhoud en ijzer juist veel onderhoud. Klik hieronder naar de juiste onderhoudspagina voor meer informatie.

- Hoe RVS tuinmeubelen onderhouden?
- Hoe aluminium tuinmeubelen onderhouden?
- Hoe gecoat metalen tuinmeubelen onderhouden?

Hieronder meer informatie over metaal

Een van de meest gebruikte materialen in de meubelen is metaal. Metaal komt in vele variaties en elke soort kent haar bijzondere typische eigenschappen. We onderscheiden de volgende soorten:

 • Ferro (uit ijzer erts)
 • Non- Ferro (anders als ijzererts, bijvoorbeeld Bauxiet)

Metaal is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Deze kwaliteiten ontstaan met de manier van produceren van het metaal en de legeringen die worden gebruikt. wanneer we over tuinmeubelen van metaal spreken bedoelen we vaak staal, een ijzersoort die sterk en buigzaam is in de verwerking, daarmee zeer geschikt voor buizen in frames voor tuinmeubelen. Metalen tuinmeubelen kunnen wel gaan roesten of oxideren in de buitenlucht wanneer deze onbehandeld blijven en en het is dus noodzakelijk dat het metaal weersbestendig wordt gemaakt. Dit kan worden bereikt door:

 • Poedercoaten
  Het te behandelen product wordt elektrolytisch geladen en hierop wordt negatief geladen poederstof verstoven, de poeder blijft gelijk verspreid aan het product hechten en wordt onder een hoge temperatuur versmolten met het product. Het is een milieuvriendelijke bescherming en is uitstekend bestand tegen alle weersinvloeden.
 • Sinteren
  Hierbij wordt het te behandelen product net als bij poedercoaten voorzien van een poederlaag maar hier ligt de temperatuur lager en de laag wordt net niet vloeibaar waardoor de sinterlaag een harder geheel vormt doordat de contactpunten ook groeien en met elkaar versmelten.
 • Legeren
  Mengsel van samengesmolten metalen waardoor de gecombineerde eigenschappen een nieuw materiaal vormen met verbeterde eigenschappen.
 • Galvaniseren
  Metaal wordt voorzien van een beschermende of verfraaiende deklaag dmv elektriciteit bijv verchromen, verzinken of vernikkelen.
 • Anodiseren
  Het elektrochemisch oxideren van aluminium.

De meeste tuinmeubelen zijn voorzien van een frame welke is opgebouwd uit buizen of profielen. De vorm van de buis wordt middels spuitgieten(metaal) of extrusie (aluminium) bepaald. Hierbij wordt vloeibaar metaal door een matrijs geperst waardoor een specifieke vorm ontstaat, zowel massief als hol. De meest voorkomende metalen die in tuinmeubelen worden gebruikt zijn de volgende:

Staal

Staal is een legering van ijzer met een laag gehalte aan koolstof, minder als 1,9% en heeft een hoge treksterkte en een hardheid waardoor het materiaal uitermate geschikt is voor sterke frames en buismateriaal. Er is een uitgebreid assortiment staal, zoals platen (golf- en traanplaten), buizen, staven en L-, T- en U-profielen. Door langdurige verhitting en het onttrekken van de koolstof uit het metaal ontstaat het beter te vormen staal met de juiste taaiheid en buigzaamheid dat nodig is voor een goede verwerking. Het ijzer werd vroeger ontdaan van het koolstof door er langdurig op te slaan (smeden). Staal is goed te verwerken, het is te smeden maar ook te walsen of gieten. Het vloeibare metaal wordt dan bij het gieten via een gekoelde gietmal geleid en vanuit deze gietvorm over rollen geleid totdat deze voldoende is afgekoeld en de uiteindelijke vorm heeft. Ook kan de het staal nadat het uit de gietmal komt door een wals worden geleid als het nog heet is en zo direct als plaat worden gewalst. Met een legering van chroom en nikkel is het zelfs mogelijk om het metaal roestbestendig te krijgen, deze legering is bekend onder de naam Inox of RVS, roest vast staal. Alles over deze specifieke staalsoort vind je op de pagina over RVS tuinmeubelen.

Gietijzer

Gietijzer is een in vorm (mal) gegoten legering van ijzer, koolstof (2,5%-6,67%), mangaan en silicium. Door het smelten van ruw ijzer, samen met cokes (kooks) en kalk in een oven. Bevat veel koolstof en is dus niet makkelijk te vervormen en een erg hard en bros materiaal. Het heeft een zogenaamd lage treksterkte en het gebrek aan buigzaamheid maakt ook dat het materiaal kan breken.

Aluminium en Gietaluminium(cast alu)

Aluminium is een van de meest belangrijke materialen die tegenwoordig in de tuinmeubelen worden gebruikt, vandaar dat er over dit materiaal een speciale pagina over aluminium tuinmeubelen te vinden is op onze website. Gietaluminium is net als gietijzer ook een in een mal gegoten materiaal met een lage treksterkte en een brosse en harde structuur, maar dan met een legering vanuit bauxiet in plaats van ijzererts. Aluminium is natuurlijk lichter als ijzer en dat is voor meubelen een voordeel. Door het te gieten zijn met een mal de mooiste vormen te maken waardoor hier vooral sierlijke en klassiek ogende meubelen of accenten uit voortvloeien. De gietmal die hiervoor nodig is erg prijzig in aanschaf waardoor het alleen interessant is voor massaproductie. Ook worden diverse gegoten modellen in tuinmeubelen als onderdelen gebruikt. Beide zijn 100% weersbestendig te maken en goed te verfraaien met een poedercoatinglaag.

Strekmetaal

Hierbij wordt plaatmateriaal op een bepaalde manier ingesneden en vervolgens uit elkaar getrokken, waardoor een soort gaas ontstaat van hard staal. Dit gaas wordt met een speciale coating weersbestendig gemaakt middels sinteren. Bij de verwerking van Meubelen wordt het strekmetaal op een stalen frame gelast.

Alle verschillende soorten metaal hebben hun eigen specifieke onderhoud nodig, voor tuinmeubelen onderscheiden we deze soorten in 3 grote groepen, namelijk het onderhoud van Aluminium, RVS en gecoat metaal