RVS tuinmeubelen zijn onderhoudsarm, sterk en hebben een luxe uitstraling. Roestvast staal wordt ook wel RVS of inox (Engelse benaming) genoemd. In de volksmond wordt dit ook wel roestvrijstaal genoemd. Eigenlijk klopt de benaming roestvrijstaal niet helemaal. Het is namelijk een veredeld metaal, daarover later meer. RVS tuinmeubelen zijn corrosiebestendig en zeer sterk. Klik hieronder direct naar onze RVS tuinmeubelen:

- RVS tuinstoelen.
- RVS tuintafel.
- RVS loungeset.
- RVS tuinbanken.

Hieronder een sfeervideo van een RVS tuinset

Wat is RVS eigenlijk?

RVS soorten worden uitgedrukt met cijfers zoals 304 (gewoon) en 316 (zeewaterbestendig). De RVS die meestal in tuinmeubelen wordt gebruikt is het type 304, hiervan is de samenstelling (legering) 18% chroom en 8% nikkel (inox 18/8). De 304 variant is onbehandeld en qua prijs kwaliteitverhouding het meest interessant, maar is niet 100% onderhoudsvrij. Door zeeluchtinvloeden (zout), Chloor (zwembad, drinkwater), of uitstoot van metalen (industrie / kunstmest / uitlaatgassen) kunnen er (metaal) deeltjes op het oppervlakte van het RVS gaan hechten en dit kan zorgen voor vliegroest of oppervlakteputjes. Roestvrij is RVS dan ook niet, maar het meubel zal niet doorroesten. Door de legering met chroom en nikkel zal de Chroom(3)oxidelaag een bescherming bieden tegen verdere invloed van buitenaf (roest). Het RVS wordt dan doffer en kan spikkeltjes vliegroest of putjes gaan vertonen. Na een goede poetsbeurt, is dit zo weer stralend te krijgen.

RVS Tuinstoel, onderhoud?

Het is dan ook van belang dat het materiaal met regelmaat wordt onderhouden met een RVS cleaner of polisher of soortgelijk onderhoudsmiddel. Ook bestaat de mogelijkheid om het materiaal te behandelen (passiferen) waardoor de zuurstofarme delen worden hersteld en de mogelijke corrosie beter wordt tegengegaan. In fabrieken waar RVS tuinmeubelen worden geproduceerd mag dan ook eigenlijk niet gewerkt worden met ijzeren onderdelen of slijpmachines, en ook het buigen of lassen zal effect hebben op de corrosie bestendigheid van het materiaal. RVS is goed weerbestendig, maar er zijn een paar zaken waar RVS als materiaal niet tegen kan en dat zijn:

  • zuren  
  • zouten
  • ijzerdeeltjes

Hieronder een foto van vliegroest

links het RVS na behandelen met onderhoudsmiddelen. Rechts het verweerde RVS.

Vliegroest zal sneller ontstaan, zodra het RVS vaak in contact komt met zuren, zouten en ijzerdeeltjes. Dit zit bijvoorbeeld veel in de lucht bij drukke steden, industriegebieden, zeelucht, kunstmest en ook deels in onze zure regen in Nederland. In die gebieden, zal meer vliegroest op het RVS zichtbaar zijn. Met een RVS protector, kun je het dan extra beschermen.

De aantasting van het RVS is namelijk niet schadelijk voor de RVS tuinmeubelen, maar kan indien er geen onderhoud plaats vindt zorgen voor vliegroest en zo wel de buitenlaag van het meubel aantasten.

Prijs RVS Tuinmeubelen

De prijs van RVS tuinmeubel is dan ook afhankelijk van welke legering is gebruikt en hoe het meubel is geproduceerd, alsmede de behandeling achteraf. Dit is van de buitenkant vaak niet zichtbaar en hier zal u moeten vertrouwen op de leverancier van het product.