Teak is een lichtblanke tropische hardhout soort met een warme uitstraling. Teakhout is een uitstekende houtsoort voor buitenmeubelen doordat deze zeer harde houtsoort van nature harsen en oliën bevat en zichzelf beschermd tegen invloeden van buitenaf. Hierdoor kan het meubel zonder bescherming buiten blijven staan, maar zal deze zonder behandeling vergrijzen. Het beste teak komt van teakbomen die zo’n 30 a 40 jaar of ouder zijn en waarbij bij voorkeur de kernhout (de binnenste) delen van de boom worden gebruikt. Deze bevatten de meeste harsen en oliën die zorgen voor de weersbestendigheid.

A, B, C kwaliteit teakhout

De latten die verder van het centrum staan zijn vaker van het jongere nieuw aangemaakte hout (Spinthout). Spinthout is in tegenstelling tot kernhout nog niet dood waardoor er nog voeding (lees:vocht) door het hout gaat. Bij de verwerking van spinthout zal meer vocht uit de planken worden onttrokken en dit kan vaker scheuren en is minder bestand tegen schimmels en insecten. Hoe jonger het hout, hoe minder de kwaliteit en hoe goedkoper.  Deze meubelen hebben meer onderhoud nodig en de levensduur hiervan is beperkt. Zo zullen de dikkere en bredere planken voor de duurdere meubelen worden gebruikt en de dunnere latten voor de goedkopere. Dit wordt vaak aangegeven in A, B of C kwaliteit.

Teak is zeer duurzaam mits het goede hout wordt gebruikt en dit hout op de juiste manier is verwerkt, dus goed gedroogd zodat het bestand is tegen de temperaturen hier in West-Europa. Hiernaast is het belangrijk om te kijken of we te maken hebben met “goed”of “fout” hout. Veel bedrijven nemen de maatschappelijke verantwoordelijkheid om het Teak gecertificeerd aan te bieden met een keurmerk: FSC of Indonesian legal wood Perhum Perhutani. Dit betekend dat het hout afkomstig is van plantages waardoor er geen illegaal hout wordt gekapt en waarbij er wordt gezorgd voor nieuwe aanplant.

Waarop te letten bij aanschaf teak tuinmeubelen

  • Geen handgemaakte meubelen maar machinale fabricage .
  • De betere merken zorgen voor goed gedroogd hout waardoor er minder kans  is op scheuren.
  • Betrouwbare afkomst. FSC of anders duurzaam gecertificeerd.
  • Goede kwaliteit teak, weinig noesten, mooie honingkleur.
  • Voel ook naar de vettigheid van het teak, en het gewicht van de stoel.
  • Dikte en breedte van de latten.
  • Goede en stevige onderdelen.
  • Afwerking van het product

Onderhoud, vergrijzen

Wij adviseren altijd om teakhout te behandelen met een teak protector of teak shield. Een andere onderhoudsmiddel, zoals een beits of wax kan ook. Het effect hierop is dat het hout minder snel grijs of groen wordt en hierdoor direct goed beschermd tegen insecten, schimmels, mossen, vette vinger, water vlekken, vogelpoep en meer .

Onderhoud en beschermen teak tuinmeubelen

Hout eerst goed laten drogen en minimaal 2 x een dunne laag olie, sealer of impregneer (protector) aanbrengen. Bij elke laag zal de kleur van het hout donkerder worden en langer beschermd zijn tegen UV en vergrijzing. Behandel het teak bij voorkeur 2-3 keer per jaar. Het beste is de teakmeubelen aan het begin van de lente en het eind van de zomer te behandelen. Bij vervuiling of langduriger verwaarloosde meubelen gebruik je een teak schoonmaakmiddel (cleaner). Dit is een reiniger die tevens de oude kleur terughaalt, ook na jaren. Kijk voor de juiste behandeling op de verpakking van het product.

Vintage Teak

Vintage teak is een verzamelnaam van diverse soorten gerecycled teak wat door de herkomst aan speciale namen komt zoals Old teak en fishboat teak.

Gerecycled teak en Old Teak

Tuinmeubelen.nl verkoopt ook veel gerecycled teak ook wel old teak genoemd. Zo worden oude teakhouten huizen vervangen door stenen huizen. Dit gebruikte teakhout wordt gerecycled en hergebruikt in nieuw gemaakte tuinmeubelen. Zo helpen we de bevolking in Indonesië aan een betere woonomgeving en kunnen wij u tuinmeubelen aanbieden die een oude en gebruikte uitstraling hebben.  Het is daarbij gebruikelijk dat de door de tand des tijds gecreëerde onvolkomenheden terug te vinden zijn in deze tuinmeubelen. Denk aan ingezette stukken hout, scheuren, ruwe delen en kloven. Iedere meubel is anders en deze onregelmatigheden zijn kenmerkend voor de authentieke en karakteristieke look van dit product. Het hoort simpelweg bij dit product en wordt door kenners als een handtekening van originaliteit gezien. Het is tevens de meest duurzame manier van teakhouten tuinmeubelen.

Fishboat teak

Zoals de naam al aangeeft is dit hout afkomstig van oude vissersbootjes, waarbij ook het principe van cradle to cradle wordt gehanteerd. De planken van de bootjes worden verzameld en op maat verzameld. Hierna worden de planken opgeschuurd en schoongemaakt tot er planken ontstaan die te verwerken zijn in de meubelen. Vaak met de oude verflagen nog zichtbaar.Vooral deze kleurige verflagen en ingedroogde planken geven het meubel een uniek uiterlijk en maken het een gewild product.

Assortiment teak tuinmeubelen

Tuinmeubelen.nl heeft een groot assortiment tuinmeubelen van hout. Van oldteak-loungesets tot barsets. Zo zijn onze old teak meubelen niet alleen maar prachtige meubels, er gaat daadwerkelijk een verhaal achter schuil. Daarnaast hebben we een uitgebreid assortiment:

Teakhouten tuinmeubelen in beeld

Het tuinmeubel merk 4 Seasons Outdoor wat wij verkopen, biedt altijd kwaliteit A teakhout. Hieronder een sfeer video van een 4 Seasons Outdoor teakhouten tuinset