Outdoor fabrics

Een verzamelnaam van weerbestendige stoffen die in hoge mate aanvoelen als gewone stoffen en er ook zo uitzien is outdoor fabrics. Geweven als jaquard of als gewoon doek. Alles is mogelijk in deze nieuwe groep materialen. We kunnen een onderscheid maken in stoffen die waterdoorlatend zijn en stoffen die middels een coating waterafstotend of waterdicht zijn gemaakt.

De outdoor fabrics dienen naast een hoge duurzaamheid en weersbestendigheid ook slijtvast te zijn. Uiteraard zijn alle stoffen UV bestendig en hebben een hoge kleurechtheid. Enkele bekende merken outdoor stoffen zijn:

Sunbrella

Sunbrella bied een speciaal ontwikkeld ademend acryldoek dat is voorzien van een specifieke waterafstotende nabehandeling welke uitstekend geschikt is voor buitengebruik. Deze behandeling beschermt tegen vlekken, vetvlekken, vloeistoffen en opspattend zout water of chloorwater. Het water blijft liggen op het doek en is eenvoudig te verwijderen, het trekt er dus niet in. Het ophopen van condens en vocht in het kussen wordt zo voorkomen en de weerstand tegen schimmels wordt versterkt. Sunbrella stof voelt heerlijk zacht aan en kan worden gewassen in de wasmachine.

Sunproof

Sunproof maakt gebruik van Olefin stoffen met een beschermende laag en voelt iets stugger aan als Sunbrella maar bied een fraaie keuze aan hoogwaardige Jaquard stoffen met een uitstekende bescherming tegen weersinvloeden. Verder is deze stof vergelijkbaar met sunbrella.

Enkele bekende merken Kunstleer zijn NEO Leatherette en SKAI kunstleer. Beide ledervervangers zijn van een hoogwaardige kunststof die weersbestendig, kleurecht en UV bestendig is. De stoffen zijn daarnaast waterdicht.

Quick Dry Foam

Quick Dry Foam (QDF) is een water- en luchtdoorlatende schuimvulling met een zeer open structuur dat snel droogt. Een antibacteriële behandeling maakt het bovendien schimmel- en rotwerend. QDF wordt veel gebruikt in combinatie met outdoor fabrics en biedt de mogelijkheid om een upholstry meubel geschikt voor buitengebruik te maken. Doordat water er gewoon doorheen loopt kun je een meubel dat is voorzien van een kussen met QDF gewoon buiten laten liggen. QDF komt in verschillende uitvoeringen en dichtheden. Deze uitvoeringen en dichtheden bepalen de stevigheid en waterdoorlatendheid. Een meubel of kussen dat is uitgevoerd met QDF zal veel sneller droog zijn, vaak al binnen 20 minuten kunt u weer zitten. Wel is het zo dat daar waar de vulling in elkaar wordt geperst (vaak bij de randen of hoeken) het wat langer kan duren. Voor kussens is het verstandig de kussens met de rits naar beneden in de stoel te plaatsen zodat het water zo snel mogelijk kan weglopen. Voor de luxere modellen is er bij de waterdichte kussens (bijvoorbeeld bij het kunstleer) een speciale waterdoorlatende stof aangebracht om dit water snel te kunnen laten verdwijnen.