Ga je wicker tuinmeubelen kopen? Dan kies je voor weinig onderhoud en een sfeervolle uitstraling. Wicker is een kunststof gevlochten draad en vraagt eigenlijk geen onderhoud. Is het vuil, dan maak je het met een (zachte) borstel en eventueel wat water zo weer schoon. Lees hieronder meer over wicker tuinmeubelen, de eigenschappen en het onderhoud:

Hoe wicker tuinmeubelen schoonmaken?

Hoe moet ik mijn wicker tuinmeubelen onderhouden?

Adviseren jullie een beschermhoes?

Hoeveel zonuren kan mijn wicker aan?

Kan wicker in de winter buiten blijven staan?

Voordelen van wicker

Nadelen van wicker

Wat is de beste kwaliteit wicker?

Wat is de levensduur van wicker tuinmeubelen?

Welke soorten wicker zijn er?

Waar komt wicker vandaan?

Waar is wicker van gemaakt?

Hoe wicker tuinmeubelen schoonmaken?

In deze alinea lees je hoe je wicker tuinmeubelen schoonmaakt. Kunststof wicker vraagt geen tot weinig onderhoud. Uiteraard kan het vies worden door: vogelpoep, vuil uit de lucht of etensresten die erop vallen. Hoe maak je dit dan schoon? Dat doe je eenvoudig met een (zachte) borstel, water en eventueel groene zeep. Je kunt ook altijd nog een speciale wicker cleaner kopen. Tip: koop een beschermhoes, dat scheelt schoonmaken.

Hoe moet ik mijn wicker tuinmeubelen onderhouden?

Los van het schoonmaken, adviseren wij ook een wicker protector. Dit is een soort zonnebrandcrème voor je wicker. Dit houdt het soepel, gaat uitdroging tegen en beschermt het tegen verkleuring. Door het sterke UV-licht van de zon, kan wicker uitdrogen en verkleuren. Een wicker protector gaat dit tegen. Lees meer over het  onderhoud van wicker .

Adviseren jullie een beschermhoes?

Ja bij wicker tuinmeubelen adviseren wij een beschermhoes. Doordat UV-straling van de zon het wicker beschadigt. Het gevolg van uren/ jaren lange zon is: verkleuring en uitdroging van het kunststof. Daarom het advies: dek je wicker tuinmeubelen af, dan is die direct goed beschermd. Laat je de tuinkussen er in de zomer op liggen? Zorg dan wel voor genoeg ventilatie en dat de kussens kunnen drogen, zodat ze niet vochtig blijven. Wij adviseren ook om de tuinkussens in de winter binnen droog op te bergen. Zoek direct een goede beschermhoes .

Hoeveel zonuren kan mijn wicker aan?

Hoeveel zonuren wicker aan kan? dat is afhankelijk van zonuren en de kwaliteit. Zo geldt voor HDPE wicker ongeveer 3000 tot 7000 uren. Wij adviseren dan ook om je tuinmeubelen af te dekken, als je er geen gebruik van maak. Dit kan bijvoorbeeld erg goed met een beschermhoes. Door middel van een beschermhoes, wordt je wicker minder blootgesteld aan zonuren. Het resultaat is een langere levensduur en beter behoud van de kleur.

Kan wicker in de winter buiten blijven staan?

Ja, doordat het een kunststof is. Indien je een beschermhoes gebruikt, geeft je hem nog meer bescherming + het scheelt schoonmaken. Door de meubelen af te dekken met een beschermhoes bescherm je ze niet alleen tegen vuil en aanslag maar ook tegen regendruppels, vogelpoep, bladeren en meer. Wanneer water bevriest en uitzet in een inkeping of haarscheurtje kan het koude en harde materiaal sneller scheuren of breken. Conclusie: richt je binnen het onderhoud van je wicker tuinmeubelen met name op het voorkomen hiervan en zorg dat je de meubelen droog en ademend opbergt in de koude periode.

Voordelen van wicker

Wat zijn de voordelen van wicker? Het is een kunststof, wat het onderhoudsvrij maakt. Daarom is het makkelijk in gebruik en onderhoud. Kunststof wicker kan hierdoor ook 365 dagen van het jaar buiten blijven staan. Zo zal het ook niet gaan rotten of schimmelen. Wat wicker ook heeft? is die natuurlijke gezellige uitstraling, dat maakt het sfeervol in de tuin. Hieronder een opsomming wat de voordelen zijn:.

 • Onderhoudsvrij.
 • Kan 365 buiten blijven.
 • Wordt niet aangetast door schimmels of insecten
 • Geeft sfeer aan je terras.
 • Kan tegen een stootje.
 • Zeer duurzaam
 • Kleurecht
 • Nagenoeg onderhoudsvrij
 • Milieuvriendelijk
 • UV bestendig
 • 100% weersbestendig
 • In alle kleuren en vormen leverbaar
 • Geurloos materiaal

Nadelen van wicker

Wat zijn dan de nadelen van wicker? Dat is dat door UV-licht het kunststof na verloop van tijd kan uitdrogen of poreus wordt. Hierdoor wordt het kwetsbaar en zou het kunnen breken. Zo zal een dunne goedkope kwaliteit, veel eerder breken, dan een dikke goede kwaliteit. Ook is de verkleuring afhankelijk van de kwaliteit, waarbij goedkoop wicker sneller zal verkleuren, dan een duurdere kwaliteit. Een ander nadeel wat wel eens benoemd wordt is vuil wat tussen het vlechtwerk kan komen. Dit kun je eenvoudig weghalen met een borsteltje. Een wicker protector en een beschermhoes, zijn goede middelen om het wicker hier tegen te beschermen. In het kort:

 • Kan uitdrogen.
 • Kan verkleuren.
 • Kan vuil tussenkomen (is eenvoudig weg te halen).

Wat is de beste kwaliteit wicker?

wil je de beste kwaliteit wicker tuinmeubelen kopen? dan adviseren wij je het merk: 4 Seasons Outdoor tuinmeubelen. Dit wicker draad komt met 10 jaar kleur garantie. Dank zij hun eigen ontwikkelde hularo wicker, kunnen zij deze lange en hoge kwaliteit bieden. Dit krijg je nergens anders en is uniek. Bij overige merken, bepaald de dikte de kwaliteit. Zo heb je eigenlijk 3 categorieën waarmee gemeten wordt:

 • Rond wicker (het sterkste en dikste wicker).
 • Half rond wicker.
 • Plat wicker (het dunste wicker, met de kortste levensduur).

Uiteraard heb je onderling ook weer veel verschillen, dat is per merk en soort verschillend. Aldus de verschillen, waarbij is mee wil geven dat wij maar tuinmeubel merken verkopen met vele jaren ervaring. Het resultaat is dat je een hele goede prijs/ kwaliteit verhouding ziet bij onze merken.

Hieronder een video van een wicker loungeset van het tuinmeubel merk 4 Seasons Outdoor

Wat is de levensduur van wicker tuinmeubelen?

De levensduur van wicker? Dat is zeer afhankelijk van de kwaliteit en hoe je omgaat met het wicker. Zo verleng je al de levensduur, door het af te dekken met een beschermhoes of door hem in de schaduw te zetten of schuur. Dit gebeurt doordat UV-straling voor veroudering zorgt. Aangezien UV-licht het kunststof poreus maakt en laat uitdragen. Zo kan bijvoorbeeld een goedkoop wicker setje van de bouwmarkt al na enkele jaren kapot zijn en staat die wicker loungeset van 4 Seasons Outdoor er na 20 jaar nog.

Welke soorten wicker zijn er?

Je hebt veel soorten wicker, welke zijn er? Kort gezegd hebt je: plat, halfrond, rond, breed en dun wicker. En dat in ontelbaar aantal kleuren, patronen en varianten. Daarbij heb je ook nog grote kwaliteit verschillen. Ter illustratie: goedkoop, kan bij wicker ook daadwerkelijk duurkoop worden. Een voorbeeld van een hoge kwaliteit is het tuinmeubel merk 4 Seasons Outdoor, zij hebben beste kwaliteit wicker. Zo geeft 4SO standaard 10 jaar kleurgarantie op hun wicker. Dat is uniek en tevens van de beste kwaliteit.

Waar komt wicker vandaan?

Vraag jij je wel eens af waar wicker vandaan komt? dit is afgeleid van het aloude rotan. Rotan is gevlochten van natuurlijke takken en lianen. De levensduur van rotan is vele malen korter, omdat het een natuurlijk materiaal is. Vooral in een vochtig klimaat, zoals Nederland. Wicker is de moderne variant en is een kunststof draad. Zodoende is het onderhoudsvrij en gaat het veel langer mee. Immers kunststof kan niet rotten of schimmelen.

Waar is wicker van gemaakt?

Waar is wicker eigenlijk van gemaakt? Wicker is een kunststof draad welke vaak bestaat uit een HDPE of PVC kunststof samenstelling. zo is HDPE wicker vaak voorzien van een UV beschermende filter, dit vertraagd de afbraak door schadelijke UV straling. Het verschil tussen de duurdere en goedkopere vlechtdraden zit hem in de kwaliteit van de kunststof. Hoe duurder het draad, hoe beter de UV bestendigheid en hoe puurder de HDPE kunststof. (minder goedkopere additieven) Voor de consument is dit ook zelf te testen. Aangezien duurder wicker draad vaak harder ,steviger en minder soepel is. Uiteraard wordt de sterkte en kwaliteit ook bepaald door de dikte en vorm van het draad, zo is platte dunne wicker minder sterk dan een volle ronde draad, waar wel 2 keer zoveel materiaal in verwerkt is.
.

Bij "how is made" hebben ze een video over hoe wicker producten gemaakt worden, zie de video hieronder.

Waar zien wij wicker in terug?

De kunststof vlechtdraden worden nu gebruikt voor een breed scala aan tuinmeubelen zoals een wicker tuinset of een wicker loungeset en ook voor de wicker tuinstoelen