Het onderhoud van tuinmeubelen is erg belangrijk en draagt sterk bij aan een langere levensduur. Zo heb je nog langer plezier van je mooie tuinmeubelen. Tuinmeubelen zijn gemaakt voor buitengebruik, maar moeten wel onderhouden worden. Elk materiaal bepaald de mate en hoe het onderhouden moet worden. Dit lees en vind je allemaal op deze pagina.

Onderhoud van het materiaal

Het mooi houden van je tuinmeubelen staat of valt met het juiste tuinmeubel onderhoudsmiddel, gebaseerd op het materiaal. Klik hieronder op het onderhoud of de informatie over het materiaal:

Onderhoud informatie:

Materialen informatie:

Bij het kopen van tuinmeubelen, is het verstandig om te weten wat het materiaal doet, wat je op het oog hebt. Zo zijn materialen als teak, hardhout en hout natuur producten, welke na aankoop bijvoorbeeld nog kunnen werken. Lees dit en nog veel meer op de onderstaande materialen pagina's:

Lees hieronder in een notendop meer over de diverse materialen.

Klik op de onderstaande regels om meer informatie te openen over een bepaald soort materiaal. Dit is een zeer beknopte uitleg. Voor uitgebreide informatie adviseren wij om op 1 van de links hierboven te klikken, waarna je verwezen wordt naar een uitgebreide materiaal of onderhoudspagina.

Hoe onderhoud ik teakhout?


Hout is levend materiaal wat betekent dat de structuur kan veranderen in combinatie met luchtvochtigheid. Voor teak hout is het typerend dat er lichte haarscheurtjes kunnen ontstaan. 
Het kan voorkomen dat er een vlek ontstaat op het teakhout. Voor deze vlek hebben wij de teak cleaner. De teak cleaner is een pure reiniger die vele vetvlekken gemakkelijk eruit kan krijgen. Doe ongeveer één eetlepel reiniger op de bijgeleverde doek en maak vervolgens cirkelende bewegingen over de vlek heen.

Om je teakhout tegen allerlei weersomstandigheden te beschermen zijn er 2 artikelen die wij aanraden, namelijk de teak protector en de teak shield:


De teak protector is een olie die je hout beschermt en werkt als voeding. Wij raden aan om één keer na het tuinmeubel seizoen (rond september) je teak tuinmeubel met deze olie te bewerken en één keer voordat het tuinmeubel seizoen begint (rond maart). Je brengt de olie aan nadat je het teakhout licht hebt opgeschuurd. Verspreid geleidelijk de olie over het hout. LET OP:  de olie moet één dag intrekken dus zorg dat je tuinmeubel droog staat. Nadat de teak protector is gedroogd kun je aan de slag met de teak shield. Het hout krijgt hierdoor een beschermende laag waardoor er geen water doorheen komt maar als losse druppels van het hout af valt. Doordat het hout deze beschermlaag heeft is de kans dat er schadelijke bacteriën in het hout terecht komen nog kleiner en hierdoor blijft het teakhout langer nieuw en mooi.

Hoe onderhoud ik Eucalyptus hout en Acaciahout?

Met goed onderhoud en voorzichtig gebruik, kunnen de tuinmeubelen een levenlang mee gaan! Hoe kun je Eucalyptus hout het beste behandelen? 

 1. 1. Reinig het Eucalyptus hout goed, met een houtreiniger/ teak cleaner. Laat het hierna drogen.
 2. 2. Breng een beits of teak protector aan. Behandel kwetsbare punten met extra zorg. Doe dit, tot het hout niet meer drinkt, dan is het goed verzadigt en goed beschermd. Let op, het hout kan iets donkerder worden hierdoor.
 3. 3. Voor de perfecte bescherming, breng je nog een teak shield aan. Hierdoor is die maximaal beschermd tegen vocht, vuil, vogelpoep en aangroeiende mossen.

Wij raden aan dit 2x per jaar te doen, 1x in maart en 1x in september. Als je het Eucalyptus hout wilt schoonmaken doe je dit met veel water en zeep, die natuurlijk geschikt zijn voor hout. Zorg ook dat je borstel niet te te grof is, anders beschadig je het hout. Als laatste punt, borstel altijd mee in de lengterichting van het hout.

Hoe onderhoud ik Aluminium? 


Aluminium tuinmeubelen zijn ideaal! ze zijn sterk, lekker licht en helemaal onderhoudsvrij!

Meubelen van aluminium gaan zeer lang mee en kunnen het hele jaar door buiten staan. Het kan gebeuren dat er op ten duur een klein krasje of een beschadigingetje ontstaat op uw aluminium tuinmeubel, dit zou je dan kunnen bijwerken met een lakstift.


Wat je verder eventueel zou kunnen doen is het tuinmeubel even schoonspuiten met de tuinslang en even schoonmaken met een borsteltje, zodat hij zand, vuil en vetvrij blijft.

Hoe onderhoud ik Polywood?


Polywood is een kunststof composiet met het uiterlijk en de structuur van hout, waardoor er bij extreme temperatuurverschillen tijdelijke uitzetting of krimp kan plaatsvinden. Het polywood heeft een mat en ruw oppervlak met een vergrijsde uitstraling.

Een polywood tafelblad is uitstekend zelf te onderhouden. Je kunt de tafel het beste regelmatig afnemen met lauw warm water. Wring de spons of zachte, niet pluizende doek hierbij goed uit. Indien er eet en/of drink vlekken op het tafelblad komt kun je dit er eerst af deppen en vervolgens afnemen met lauw warm water met een scheutje onderhoudsmiddel erin. Wij raden je aan om de tafel regelmatig met onze polywood protector te behandelen.

Hoe onderhoud ik RSV?


De naam zegt het al, tuinmeubelen van roestvrij staal roesten niet en zijn ook nog eens sterk! Wij hebben paar tips om het RVS nog beter te kunnen onderhouden. 

Zo kun je RVS het beste behandelen met een RVS protector. Deze beschermd het RVS nog beter. Vliegroest, ook wel vlugroest kan voorkomen bij RVS. Dit is oppervlakkig en komt door aangevoerde roestdeeltjes in de lucht. Dit kun je heel makkelijk weer wegvegen, wat wij ook adviseren om te doen. Met roest preventer, kun je dit vliegroest meer weeren van je huidige RVS tuinmeubelen. Als we richting het najaar gaan kan het geen kwaad een beschermhoes aan te schaffen.

Hoe onderhoud ik wicker?


Wicker tuinmeubelen staan gelijk aan “vlechtwerk tuinmeubelen”. Het vlechtwerk bestaat vaak uit HDPE of PVC kunststof en het grote voordeel daarvan is dat het weinig onderhoud nodig heeft, maar wel heel lang mee gaat!


Als je besluit het wicker tuinmeubel schoon te maken, is dat heel simpel te doen met wat water een groene zeep. Je zou eventueel een speciale wicker cleaner kunnen kopen. Los van het schoonmaken, adviseren wij ook een wicker protector. Dit is een soort zonnebrandcrème voor je wicker. Dit houdt het soepel, gaat uitdroging tegen en beschermt het tegen verkleuring. Als tip willen wij meegeven, koop een beschermhoes, dat scheelt schoonmaken.

Hoe onderhoud ik graniet?


Graniet kan vocht en dus helaas ook vlekken absorberen en dit wil je natuurlijk voorkomen! Hieronder vind je in 4 stappen hoe je graniet het beste kunt onderhouden:

 1. Veeg los vuil er vanaf met een bezem.
 2. Maak het graniet nat met een tuinslang of emmer water of op ruime afstand met een hogedrukspuit.
 3. Veeg / borstel het graniet schoon met een speciale natuursteen zeep of groene zeep. Laat het hierna drogen.
 4. Behandel het daarna met een speciale natuursteen protector of een graniet protector.

Er zijn ook middelen die je helpen met het onderhouden van graniet. Een natuursteen cleaner en natuursteen protector doet goed voor graniet. Pas wel op! Ondanks dat het sterk is, blijft het wel steen. Het kan dus breken of scheuren als je er niet goed mee omgaat.

Hoe onderhoud ik Outdoor textiel?


Outdoor textiel is een breed begrip, omdat er meerdere materialen onder vallen. Denk daarbij aan textileen, tex fabric, nano textilene, Sunbrella, Olefin of silvertex. Om er lekker van te kunnen genieten, hebben we hieronder 5 schoonmaaktips!

 1. zorg dat de stof droog is en borstel hem af met een zachte borstel. Eventueel kun je dit ook met de stofzuiger kunnen doen.
 2. Spoel de hele set af met ruim water, eventuele met de tuinslang. Een hogedruk spuit raden wij af.
 3. Maak de tuinmeubelen nu schoon met de cleaner of een niet agressieve groene zeep. Eventueel met een borstel de meer vieze plekken extra behandelen.
 4. Zorg dat je alle afspoelt met ruim water.
 5. Behandel het na met de protector. Deze zorgt voor een meer vuil en waterafstotendheid van de stof.

De onderhoudsmiddelen die gebruikt kunnen worden bij outdoor textiel zijn Multi surface cleaner, Cushion & parasol protector, Fabrictextiel cleaner en Fabric/textiel protector. Ook hierbij raden we aan, om 2x per jaar een goede onderhoudsbeurt uit te voeren.

Hoe onderhoud ik Spraystone?


Wij adviseren om je spraystone tafelblad vet en vuilvrij te houden, voor een zo lang mogelijk levensduur. Dit doe je met specifieke spraystone onderhoudsmiddelen. Hieronder vind je de 6 stappen!

 1. Veeg met een zachte borstel eerst al het oppervlakkige vuil eraf.
 2. Maak het nat, met een grote hoeveelheid water.
 3. Veeg grover vuil met een zacht borstel schoon.
 4. Gebruik de spraystone reiniger voor een diepere reiniging van het tafelblad.
 5. Spoel het vervolgens schoon met een ruime hoeveelheid water, dat al het zeep echt weg is. laat het hierna drogen.
 6. Breng nu de protector aan. Hierdoor wordt het spraystone ook meer vuil afstotend.

Wij adviseren de grote onderhoud 2x per jaar te doen, 1x voor de zomer en 1x voor de winter. Als het Spraystone blad vies is, kan je er gewoon even een doekje overheen halen of even schoonspuiten met de tuinslang.

Hoe onderhoud ik Rope?


Hieronder hebben we in 5 stappen beschreven, hoe je je meubelen van Rope weer mooi schoon krijgt!

 1. Veeg met een zachte borstel, je rope eerste helemaal zand en stof vrij.
 2. Spuit je rope nat met een tuinslang of op ruime afstand met je hogedrukspuit.
 3. Maak het rope schoonmaken groene zweep of een speciale rope cleaners. Gebruik eventuele een (afwas)borstel
 4. Spuit het rope goed af en laat het drogen.
 5. Behandel het na met een rope protector.

De 2 officiële onderhoudsmiddelen van Rope, die je eventueel zou kunnen aanbrengen, zijn de Rope cleaner en de Rope protector. de Rope protector raden wij wel aan sowieso aan te brengen, zodat de meubelen langer mee gaan!

Hoe onderhoud ik mijn parasol?


Om jouw parasol in goede conditie te houden, raden wij je aan om regelmatig stof en vuil van het droge parasoldoek te verwijderen. Let er verder op dat je de parasol alleen opvouwt met een droog parasoldoek.

Je bergt jouw parasol het beste op in een speciale beschermhoes, op een beschutte en droge plek.

Wil je jouw parasol grondig reinigen? Dan kun je dat het beste doen moet een spons en een zeem. Spuit de geopende parasol eerst nat met een tuinslang, gebruik geen hogedrukreiniger, deze kan de vocht- en vuil werende coating aantasten! Wrijf het parasoldoek vervolgens zachtjes in met een milde zeepoplossing en lauw warm water. Schrob het doek zachtjes schoon en spoel het opnieuw af met een tuinslang. Laat de parasol openstaan tot het doek helemaal droog is.

 

Schoon en droog houden is de basis

Wanneer je er voor zorgt dat je tuinmeubelen schoon en droog blijven, dan heb je al veel minder onderhoud. Ga er regelmatig even met een doekje en een sopje overheen, zodat vuil zich niet kan hechten. We raden aan om de onderhoudsmiddelen te gebruiken die speciaal geschikt zijn voor het materiaal wat je gaat behandelen. Veel reguliere schoonmaakmiddelen bevatten vaak bleekmiddel of andere stoffen die schadelijk zijn voor de kunststof onderdelen of poedercoating van de tuinmeubelen. Tuinmeubelen bestaan ook vaak uit combinaties met textileen, kunststof, RVS of polywood die eveneens gevoelig zijn voor agressieve schoonmaakmiddelen. Let ook op dat je geen (te) harde borstel gebruikt, aangezien je het materiaal anders zou kunnen beschadigen en vuil zich alleen maar gemakkelijker kan gaan hechten.

UV-licht brengt de meeste schade aan

Het klikt raar, maar het UV-licht van de zon brengt de meeste schade aan. Heb je de ruimte, berg je tuinmeubelen in het laagseizoen op in de schuur, berging, carport of op zolder. Zorg dat ze daar droog opgeborgen worden tot de zon weer straalt. Heb je deze mogelijkheid niet, een beschermhoes kun je het hele seizoen gebruiken, vooral ook in de zomer. 

Adviseren jullie een tuinmeubelen beschermhoes?

Ja mist je hem juist gebruikt. Je wilt je tuinmeubelen niet verstikken of vocht onder je beschermhoes opsluiten. Het juist gebruiken van een beschermhoes is essentieel voor het goed beschermen van je tuinmeubelen. Laat je hier over informeren of lees daar meer over op tuinmeubelen.nl