Aluminium tuinmeubelen staan er om bekend dat ze onderhoudsvrij zijn. Daarbij is dit materiaal sterk en lekker licht, wat het handig maakt in gebruik. Zo zijn tuinstoelen, tuintafels of loungesets van aluminium, eenvoudig te verplaatsen. Zit er dan helemaal geen onderhoud aan je aluminium tuinmeubelen?

Hoe onderhoud je aluminium tuinmeubelen

Het onderhoud van aluminium tuinmeubelen bestaat vooraf uit het afnemen van het materiaal, aangezien dat ervoor zorgt dat materialen zich er niet aan kunnen hechten. Door de stoelen na het gebruik even af te nemen is er doorgaans nauwelijks diepe reiniging nodig. Vuil kan zich minder gemakkelijk hechten, waardoor je dat er op een later moment ook niet vanaf hoeft te poetsen. Het is uiteraard verstandig om af en toe een speciale ‘tuinmeubel onderhoudsmiddel’ toe te passen. Daarnaast kun je de aluminium tuinmeubelen voor het eerste gebruik behandelen met een ‘protector’, zodat vuil het nog lastiger zal krijgen om zich te hechten.

Wat moet ik doen bij beschadigingen op mijn aluminium tuinmeubels?

Veel aluminium tuinmeubelen zijn voorzien van een poedercoating, om deze coating goed te beschermen is het zaak de coating laag niet te beschadigen. Daar waar een beschadiging optreed kan het aluminium oppervlak gaan oxideren, waardoor er een wit poederlaagje verschijn. Dit is het beschermlaagje van aluminium, dat het materiaal beschermt tegen verder oxideren, het zal dus niet doorroesten zoals bij metaal. Het is echter verstandig om in geval van een beschadiging, toch even de beschadiging bij te werken met een laklaag.

Hieronder een sfeer video van een aluminium loungeset

Mijn aluminium tuinmeubelen zijn dof geworden

Verkleuring van je aluminium tuinmeubelen komt door UV-licht van de zon. De verf, lak of poeder coating laag is dan door het UV-licht aangetast. In veel gevallen is er wel gebruik gemaakt van ene goede UV bestendige verf, lak, poeder coating. Als dit eenmaal is gebeurt, kun je het proberen op te poetsen met speciaal onderhoudsmiddelen. Denk aan polijst onderhoudsmiddelen, waarmee je ook je auto polijst. Hiermee wrijf je voorzichtig de bovenste lak, verf op, waarna de originele kleur tevoorschijn kan komen. Test hierbij eerst op een niet opvallende plek, voor het resultaat.

Moet ik mijn aluminium tuinmeubelen afdekken met een beschermhoes?

Nee en ja. Aluminium kan onbeschermd 365 dagen van het jaar buiten staan. Echter met een beschermhoes blijft hij langer als nieuw en wordt hij minder snel vies. Denk aan vogelpoep, bladeren van de bomen, vuil uit de lucht en meer. Met ene goed ventilerende tuinmeubelen beschermhoes, kun je ze heel goed beschermen tegen invloeden van buiten af. Zowel in de zomer als winter.

Hieronder een instructie video over de goede Aerocover beschermhoezen

Voor- en nadelen van aluminium tuinmeubelen

Hieronder lees je wat de nadelen zijn en voordelen van aluminium tuinmeubelen:

Voordelen:

  • - Onderhoudsvrij.
  • - Sterk.
  • - Lekker licht.
  • - Roest niet.

Nadelen:

  • - Krassen zie je sneller dan op hout.
  • - Voelt kouder en warmer aan door de snellere geleiding.

Assortiment aluminium tuinmeubelen

Tuinmeubelen.nl heeft een groot assortiment tuinmeubelen van aluminium. Van aluminium tuintafelsaluminium tuinstoelenaluminium ligbedden tot complete aluminium tuinsets.

Hieronder een sfeervideo van een basic onderhoudsvrij aluminium tuinset