Hoe moet je houten tuinmeubelen onderhouden? zodat je er een leven lang plezier van kan hebben? Onderhoud is hierbij dan erg belangrijk. Afhankelijk van het hout soort, is regelmatig onderhoud meer of minder belangrijk. De natuurlijke eigenschappen zullen altijd blijven, daarom is onderhoud zo belangrijk. Klik op onderhoudsmiddelen voor tuinmeubelen, en bekijk ons assortiment.

Hardhout en zacht hout

Je hebt (tropisch) hardhout en overige hout soorten zoals naaldhout. Hierin zit een groot verschil. Hardhout is harder, sterker, vetter, zwaarder en daardoor van nature beter bestand tegen invloeden van buitenaf zoals vocht. Ondanks dit verschil adviseren wij bij alle houtsoorten 2x per jaar onderhoud. 1x in maart en 1x in september.

Hoe houten tuinmeubelen onderhouden?

 1. 1. Maak het hout goed schoon met een schoonmaakmiddel voor hout. Laat het hierna goed drogen.
 2. 2. Schuur het hout op, tot je die mooie kleur tegen komt. Schuur als laatst met een heel fijne korrel, voor een mooi vlak resultaat.
 3. 3. Maak alles weer helemaal goed schoon met een schoonmaakmiddel, welke specifiek bedoeld is om hout te reinigen. Laat het hierna goed drogen.
 4. 4. Behandel het hout met een transparante verf/ beschermer/ protector of beits, welke specifiek bedoeld is voor dit type hout. Doe dit, tot het hout de vloeistof niet meer opneemt, dan is het goed verzadigt en beschermd. Let op, de kleur kan veranderen, dus lees vooraf goed de gebruikershandleiding. Je hebt ook gekleurde onderhoudsmiddelen.
 5. 5. Gebruik je iets van een beits, beschermer of protector, dan kun je hem hierna nog extra beschermen met een teakshield. Daarmee wordt het hout meer vocht, vuil en mos afstotend.

Hieronder een video voor het behandelen van houten tuinmeubelen:

Hoe vaak houten tuinmeubelen reinigen?

Ons advies is om houten tuinmeubelen 2x per jaar te behandelen met een reiniger en een beschermer:

 • 1x in maart. Dan begint het zomer seizoen.
 • 1x in september. Dan is de zomer net weer voorbij.

Hoe scheuren en kieren herstellen bij mijn houten tuinmeubelen?

 1. 1. Zorgt dat het hout droog is en verwijder zacht/ los/ rottend hout met een beitel, schroevendraaier of iets anders hards.
 2. 2. Reinig je houten tuinmeubelen goed met een schoonmaak middel voor hout en laat het hierna drogen.
 3. 3. Verwijder eventueel meer los zittend/ zacht hout. en maak de zwakke gebieden schoon en droog.
 4. 4. Vul de eerst zwakke plekken op met hout vuller. Let bij aankoop op de kleur. Laat het hierna drogen.
 5. 5. Schuur je houten tuinmeubelen op met schuurpapier. Begin grof (korrel 100) en eindig met een fijne korrel (240 of hoger). Geeft extra aandacht aan de zwakke plekken.
 6. 6. Maak alles schoon, onderhoudsmiddel voor hout en stofvrij. Laat het hierna drogen.
 7. 7. Behandel je hout tuinmeubelen met een transparante verf/ beschermer/ protector of beits, welke specifiek bedoeld is voor dit type hout. Doe dit, tot het hout de vloeistof niet meer opneemt, dan is het goed verzadigt en beschermd. Let op, de kleur kan veranderen, dus lees vooraf goed de gebruikershandleiding. Je hebt ook gekleurde onderhoudsmiddelen.

Hoe houten tuinmeubelen ontgroenen?

 1. 1. Verwijder met een (zachte) borstel het grove vuil van je tuinmeubelen.
 2. 2. Maak een emmer sop met een hout reinigingsmiddel/ schoonmaakmiddel speciaal voor hout (teak cleaner). Hierin zitten namelijk middelen die algen verwijderen en de groenen aanslag makkelijker verwijdert.
 3. 3. Pak een stevige grove spons en schrob je houten tuinmeubelen schoon. Laat het hierna drogen.
 4. 4. Is je groene aanslag hierna nog niet weg? Herhaal het dan of schuur je tuinmeubelen voorzichtig op met schuurpapier (korrel 240 of hoger). Tip: schuur de volledige lijn, mee in de richting van de houtnerven. Niet alleen op 1 specifiek punt schuren, dan blijf je zien namelijk.
 5. 5. Reinig het hout nogmaals met je hout reiniger of teak cleaner en laat het drogen.
 6. 6. Behandel je hout tuinmeubelen met een transparante verf/ beschermer/ protector of beits, welke specifiek bedoeld is voor dit type hout. Doe dit, tot het hout de vloeistof niet meer opneemt, dan is het goed verzadigt en beschermd. Let op, de kleur kan veranderen, dus lees vooraf goed de gebruikershandleiding. Je hebt ook gekleurde onderhoudsmiddelen.

Hoe vergrijsde tuinmeubelen opkappen?

Hout zal op ten duur altijd vergrijzen. Mocht de vergrijzing niet te diep zitten, dan kun je de onderstaande punten opvolgen:

 1. 1. Maak het hout goed schoon met een schoonmaakmiddel voor hout. Laat het hierna goed drogen.
 2. 2. Schuur het hout op, tot je die mooie kleur tegen komt. Schuur als laatst met een heel fijne korrel, voor een mooi vlak resultaat.
 3. 3. Maak alles weer helemaal goed schoon met een schoonmaakmiddel, welke specifiek bedoeld is om hout te reinigen. Laat het hierna goed drogen.
 4. 4. Behandel het hout met een transparante verf/ beschermer/ protector of beits, welke specifiek bedoeld is voor dit type hout. Doe dit, tot het hout de vloeistof niet meer opneemt, dan is het goed verzadigt en beschermd. Let op, de kleur kan veranderen, dus lees vooraf goed de gebruikershandleiding.
 5. 5. Gebruik je iets van een beits, beschermer of protector, dan kun je hem hierna nog extra beschermen met een teakshield. Daarmee wordt het hout meer vocht, vuil en mos afstotend.

Kunnen houten tuinmeubelen het hele jaar buiten blijven staan?

Ja dat kan zeker, hout gaat echt niet kapot, omdat het een keer buiten in de regen is blijven staan. Pas als het langdurig met vocht in contact blijven en dat regelmatig, waarbij ook het vocht in kieren/ verbindingen niet droogt, kan er houtrot gaan ontstaan. Vocht, droogte, koud en warm zorgen er ook voor dat hout meer of minder gaat werken. Waarbij UV-licht zorgt voor vergrijzing. Het is een blijft een natuurproduct, wat beïnvloed wordt. Belangrijk: wil je dus dat je tuinmeubelen jaren lang mee gaan? dan dien je elk jaar goed onderhoud te plegen. Dit lees je terug bovenaan op deze pagina.

Houten tuinmeubelen beschermen met een beschermhoes?

Nee houten tuinmeubelen moet je niet beschermen met een beschermhoes is ons advies. Hout is vocht absorberend en een beschermhoes kan het hout verstikken. Vocht kan ook moeilijk ontsnappen onder ene beschermhoes, waardoor de kans bestaat op schimmel vorming onder de beschermhoes.

Hoe houten tuinmeubelen opbergen in de winter?

Heb je de ruimte, dan adviseren wij om je houten tuinmeubelen droog op te bergen in de winter. Heb je deze ruimte niet, dan eind augustus/ begin september goed behandelen met een beschermend onderhoudsmiddel. Heb je dit goed gedaan, dan laat je het gewoon buiten staan in weer en wind.

Hoe komt het dat ik scheuren heb in mijn houten tuinmeubelen?

Dit is heel normaal en hoort bij hout, aangezien hout werkt door invloeden van buitenaf. Ook al heb je het goed behandeld met onderhoudsmiddelen, dan nog bestaat er de kans, dat het kan gaan scheuren/ werken. Soms al na de eerste dag dat het buiten staat. Onderhoudsmiddelen kunnen de kans erop wel verkleinen, maar niet wegnemen. Scheuren in je houten tuinmeubelen, zijn dan ook geen garantie gevallen.

Hoe kan ik scheuren in mijn houten tuinmeubelen het beste herstellen?

Eerst moet je het zeer goed schoonmaken en laten drogen. Daarna vind je bij de bouwmarkt hele goede houtvullers. Let goed op de kleur en voor welk type hout het geschikt is. Daarna mooi glad schuren en opnieuw behandelen met een shield of protector.

Binnen 1 week heb ik al scheuren in mijn houten tuinmeubelen, hoe kan dat?

Dit kan inderdaad gebeuren en vooral bij zachte houtsoorten, zal dit eerder gebeuren. Denk aan naaldhout, waar veel picknick tuintafels, Canadian chairs en tete a tete's van gemaakt zijn en de wat goedkopere tuinmeubelen. Hout werkt namelijk door vocht, droogte, koud, warmte en zonlicht. Dit is geen garantie, aangezien dit een eigenschap is van hout. Het hoeft niet te betekenen dat dit de stabiliteit in gevaar brengt. Advies is om deze scheuren te behandelen, zodat het extra beschermd is.

Moet ik bij aanschaf direct mijn houten tuinmeubelen behandelen?

Wij adviseren van wel, voor de allerbeste bescherming. Vaak moet je de houten tuinmeubelen nog deels in elkaar zetten. Het geeft je dan ook de mogelijkheid om plekken direct goed te behandelen, waar je doorgaan niet bij kan komen.

De beste onderhoudsmiddelen voor houten tuinmeubelen

Wat zijn de beste onderhoudsmiddelen voor houten tuinmeubelen? Dit verschilt per hout type en of je het wilt reinigen of beschermen.

 • Onderhoudsmiddelen om houten tuinmeubelen schoon te maken.
  Het is belangrijk om een teak of hout schoonmaak onderhoudsmiddel te gebruiken. Hierin zitten namelijk middelen verwerkt die algen en mossen afbreekt. Hierdoor zal groene aanslag minder snel terug komen.
 • Onderhoudsmiddelen om houten tuinmeubelen te beschermen.
  Denk hierbij aan een protector, beits, shield, wax, wash of olie. Dunnen vloeistoffen zoals de beits, protector en olie verzadigen het hout. (maken het vaak iets donkerder) De Shield, wax en wash, zijn meer een beschermlaagje over het hout.
  Maximale bescherming bieden? breng eerst de protector aan en daarna de shield.
  .

Klik op teak en hout onderhoudsmiddelen om ons aanbod te zien voor je houten tuinmeubelen.

Natuurlijke eigenschappen van houten tuinmeubelen

Hout is een natuurlijk product met de daarbij horende natuurlijke eigenschappen. Zo kan het hout verkleuren, uitzetten bij temperatuur- en vochtverschillen, scheuren vertonen en op ten duur rotten of schimmelen bij slecht onderhoud. We hechten er aan te melden dat hout meer onderhoud nodig heeft dan kunststof, aluminium of kunststof vlechtwerk. Bij de keuze voor hout kies je dan ook bewust voor de charme van een levend natuurproduct met warmte, gevoel, uitstraling en authenticiteit.

Houten tuinmeubelen onderhouden

Of je nu hardhouten tuinmeubelen of zelfs teakhout hebt staan, het is verstandig om het geheel goed te onderhouden. Op die manier heb je er zo lang mogelijk plezier van, het schoonhouden zorgt er voor dat mossen en algen zich niet gaan hechten en dat het hout niet wordt aangetast. Je kunt de houten tuinmeubelen het best onderhouden door deze regelmatig schoon te maken met een sopje of een reiniger. Een doorweekt houten tuinmeubel zal het meeste vuil al vanzelf loslaten, dus goed afspoelen is vaak al voldoende. Met een goede harde borstel en een goede houtreiniger kun je vervolgens ook het laatste vuil verwijderen. Een houtreiniger bevat speciale reinigingsmiddelen met an-ionische stoffen die biologische aanslag goed verwijderen zoals algen en mossen, maar ook als het weer (zwarte puntjes) er op zit. De reiniger zorgt er ook voor de de oppervlakte diep gereinigd wordt en haalt zo de oorspronkelijke kleur weer terug of zorgt voor een goede voorbehandeling om het hout te oliën of op kleur te brengen met een beschermer.
Let op: Het is niet verstandig om gebruik te maken van een hogedrukreiniger, aangezien je het hout daarmee gemakkelijk kunt beschadigen.

Algemeen onderhoud voor (hard)houten tuinmeubelen

Hardhout is verzamelnaam van diverse tropische houtsoorten met een hoge dichtheid, zoals teak, bankirai, meranti, acacia, balau en dergelijke. Het hout is gewend aan een klimaat met hogere vochtigheid als in Europa, waardoor het hout, zeker in het begin, wat extra onderhoud en bescherming nodig heeft. We raden aan om minimaal 2x per jaar te oliën of te behandelen met een beschermer. Wil je het echt perfect doen, behandel het in de zonnige zomer maanden, om de 2 maanden, zeker de liggende delen die vol in de zon staan. Het beschermde onderhoudsmiddel zorgt er voor dat de oppervlakte van het hout extra gevoed wordt en soepel blijft, ook zit er vaak een UV bescherming in de olie of beschermer, zodat de kleur langer behouden blijft. Het vervagen van de kleur is dan ook een goede graadmeter of er weer bescherming nodig is. Om je houten tuinmeubelen nog beter te beschermen raden we aan om de meubelen wanneer deze niet worden gebruikt, op te bergen in een schuur of op zolder of af te dekken met een beschermhoes. Zorg er dan wel voor dat de hoes de meubelen niet afsluit, maar dat het hardhout kan luchten en ademen, want als het hout gaat broeien onder de waterdichte hoes kan het weer in het hout trekken en krijg je schimmels op je hout.

Assortiment houten tuinmeubelen

Tuinmeubelen.nl heeft een groot assortiment tuinmeubelen van hout. Van oldteak tuintafels tot barsets. Zo zijn onze old teak en fishboat houten meubelen niet alleen maar prachtige meubels, er gaat daadwerkelijk een prachtig verhaal achter schuil. Daarnaast hebben we een uitgebreid assortiment. Klik hieronder naar de categorie waar je de meeste interesse in hebt:
.