Kunststof tuinmeubelen spreken ontzettend veel mensen aan. Denk aan het sterke materiaal, dat bovendien maar weinig onderhoud nodig zal hebben. Het zijn hierdoor gemakkelijke tuinmeubelen en razend populair. Zo is de Hartman tuinstoel Sophie waarschijnlijk al eens voorbij gekomen in je zoek resultaten.

Kunststof tuinmeubelen onderhouden

kunststof tuinmeubelen vragen geen onderhoud. Uiteraard kunnen ze vies worden. Dit kun je eenvoudig met de tuinslang of een (zachte)borstel schoon vegen. Wacht hier niet te lang mee, aangezien vuil wat er lang op zit, minder makkelijk er vanaf gehaald kan worden. Hieronder in stappen welke je kunt volgen bij het onderhouden van kunststof tuinmeubelen.

  • 1. Verwijder met een zachter borstel het oppervlakkige vuil.
  • 2. Maak je kunststof tuinmeubelen goed nat, zodat vuil kan los weken.
  • 3. Spoel met veelvuldig water alles af en tegelijk met een zachte borstel hardnekkige vlekken schoonvegen.
  • 4. Behandel het na met een UV-protector: klik hier.
    .

Zijn de vlekken er nog niet uit? dan dit proces herhalen met een onderhoudsmiddel specifiek voor kunststof, zoals dit kunststof onderhoudsmiddel. Daarbij iets krachtiger boenen met een (zachte) doek op het vuile gedeelte. Pas hier bij op, dat je geen krassen veroorzaakt.

Hieronder een sfeer video van Hartman kunststof tuinstoelen + tuintafel met een HPL kunststof tafelblad.

Mag ik mijn kunststof tuinmeubelen schoonmaken met een hogedrukspuit?

Wij adviseren om dit niet te doen, aangezien mensen de hogedrukspuit er te dicht ophouden. Dit kan soms de toplaag van het kunststof aantasten. Houd je voldoende afstand +- 40 cm dan mag je wel met een hoge drukspuit je kunststof tuinmeubelen schoonmaken.

Mijn kunststof tuinmeubelen opfrissen, ze zijn verkleurd

Zijn je kunststof tuinmeubelen verkleurd, faal geworden of verweerd door de jaren heen? De glans is er vanaf en heeft nu een dove misschien een beetje een witte waas? Is dit herkenbaar, dan is er 1 methode die hierbij kan helpen, maar het is niet zonder risico. Wat je kunt doen is met een hete haar föhn het kunststof voorzichtig opwarmen, je ziet dan direct de kleur weer terug komen.  Let op: te lang op 1 plek en het wordt te heet, waarna het smelt of brandplekken veroorzaakt.

Het weer is in mijn kunststof tuinmeubelen getrokken

Ook in kunststof kan het weer trekken. Dit komt door vocht, slechte ventilatie en de schimmel die zo kan ontstaan. Als regulieren kunststof reinigingsmiddelen niet werken, dan is er 1 laatste tip, namelijk: chloor. Let op dat dit in sommige gevallen ook het kunststof kan laten verkleuren. Zie dit als een laatste redmiddel.

Adviseren jullie een beschermhoes voor kunststof tuinmeubelen?

Ja dit is een goed artikel om oppervlakkig vuil zoals vogelpoep, bladeren uit de bomen, vuil wat in de lucht zweeft en overig vuil tegen te houden/ op te vangen. Dit scheelt je schoonmaken en zo blijft het kunststof langer stralen. Belangrijk hierbij is dat het kan ventileren onder je beschermhoes. Leg het niet plak op een kunststof tafelblad. Klik op beschermhoezen, voor ons assortiment aan beschermhoezen voor tuinmeubelen.

Hieronder een video van Aerocover beschermhoezen. Dit zijn de beste beschermhoezen, omdat het een ventilerende beschermhoes is.

Klik op Aerocover beschermhoezen voor ons assortiment.

Kunnen kunststof tuinmeubelen verkleuren?

Ja kunststof tuinmeubelen kunnen verkleuren. Dit komt door UV-straling van de zon. Afhankelijk van de hoeveelheid UV beschermende additieven zal het snel - minder snel verkleuren. Goedkope plastic tuinmeubelen zullen een minder hoge hoeveelheid hebben en verkleuren doorgaans sneller. Wij adviseren een wicker protector om dit proces te vertragen. Een beschermhoes of bewaren op een plek buiten de zon helpt ook om verkleuring te vertragen.

Hieronder een video over hoe je kunststof wicker moet schoonmaken

Kunnen kunststof tuinmeubelen in de winter buiten blijven staan?

Jazeker, kunststof tuinmeubelen kun je rustig in de winter buiten laten staan. Om u gerust te stellen: de bumper van uw auto is waarschijnlijk ook van kunststof/ plastic. Deze staat ook dag en nacht, in weer en wind, 365 dagen van het jaar buiten.

Wat zijn de beste kunststof tuinmeubelen

Wij adviseren om te kiezen voor een tuinmeubel merk, als je een goede kwaliteit wenst te kopen. Denk daarbij aan Hartman, Keter, Garden Impressions of Allibert tuinmeubelen. Ook de bouwmarkt en winkels zoals de blokker verkopen kunststof tuinmeubelen. Dit zijn merkloze tuinmeubelen, en komen elk jaar weer bij een andere fabriek vandaan. De ervaring en kwaliteit van de eerder genoemde tuinmeubel merken, dat is het geld dubbel en dwars waard. Zeker op de langere termijn, de levensduur en kleurvastheid is beter.

Wat veroorzaakt veroudering bij kunststof tuinmeubelen

UV-straling van de zon, temperatuur en vochtigheidsgraad zijn de belangrijkste invloeden op kunststof tuinmeubelen. Vooral UV-straling maakt kunststof poreus. Het droogt uit en maakt het minder flexibel. Het kunststof zal eerder breken. Een kunststof UV-protector, schaduw en beschermhoezen zijn goede middelen om dit proces te vertragen.

Hoelang gaan kunststof tuinmeubelen mee?

Dit is niet te zeggen. Het is zeer afhankelijk van de kunststof kwaliteit die gebruikt is, de dikte van het materiaal en uiteraard hoe het gebruikt wordt. Bij zorgvuldig gebruik, onderhoud en opbergen kunnen kunststof tuinmeubelen een heel leven lang mee gaan.

Weinig onderhoud kunststof tuinmeubelen

Om ervoor te zorgen dat je kunststof tuinmeubelen zo min mogelijk onderhoud nodig hebben is het verstandig om deze in te spuiten met een speciale UV beschermende  ‘protector’. Hierdoor kan het vuil er minder gemakkelijk intrekken en hou je de stoelen of de tafel gemakkelijk schoon. Uiteraard kun je daarnaast gebruik maken van speciale reinigingsmiddelen voor kunststof meubelen in de tuin. De kunststof tuinmeubelen zien er daarna weer uit als nieuw. De reinigingsmiddelen zorgen er voor dat de groene aanslag en biologische aanslag zoals vliegjes of vogelpoep snel en gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Zet bij koude de meubelen het liefst binnen of berg deze op op een droge plaats, zoals onder een beschermhoes. Houd er rekening mee dat bij een lage temperatuur het kunststof minder soepel en stugger is. In de winter kan de kou er voor zorgen dat het kunststof sneller knapt doordat het stijver wordt, dit kan voorkomen bij oneigenlijk gebruik bijvoorbeeld door op de achterpoten te schommelen of als een kunststof tuinstoel omvalt.

Bekijk ons aanbod aan kunststof tuinmeubelen

Hieronder enkele verwijzingen naar onze kunststof tuinmeubelen. Klik op de categorie waarin je interesse hebt. Ook vind je in elke categorie op tuinmeubelen.nl een filter functie. Filter eenvoudig op kunststof, wicker, HPL of een ander onderhoudsvrij materiaal, om je gewenste tuinmeubel sneller te vinden: