Rope tuinmeubelen zijn zeer onderhoudsvriendelijk. De kern is vaak van kunststof en de mantel is van polyester, Sunbrella of Olefin. Allemaal niet vocht absorberende materialen, daarbij is het vuil afstotend en geschikt om 365 dagen van het jaar buiten te blijven staan. Uiteraard kan het wel vies worden, daarvoor de onderstaande onderhoud tips voor rope:

Alles wat je moet weten over rope tuinmeubelen

Rope tuinmeubelen, zijn de opvolger van de wicker tuinmeubelen. Rope = touw wat speciaal ontwikkelt is om te gebruiken voor tuinmeubelen. Het heeft vaak een kunststof kern, en een mantel van polyester, olefin of een ander outdoor textiel materiaal. Het is sterk, onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.

Hieronder een sfeer video van een Rope loungeset

Hoe moet ik rope onderhouden?

Rope is heel makkelijk in gebruik. Maak het simpel schoon met groene zeep, een borsteltje en een tuinslang. Je hebt ook speciale rope reinigingsmiddelen die te gebruiken zijn. Als het opgedroogd is, adviseren wij een rope protector, welke het materiaal meer vuilafstotend maakt, maar ook soepel houdt en het beter beschermd tegen UV-licht.

Hieronder een inspiratie video van de Ramblas ROPE tuinstoelen

Onderhoudsmiddelen voor rope

 • Rope cleaner.
 • Rope protector.

Dit zijn de 2 officiële onderhoudsmiddelen voor rope. Je zou het ook schoon kunnen maken met groene zeep. De protector adviseren wij wel, voor een langere levensduur.

Rope schoonmaken in 5 stappen:

 1. Stap 1: Veeg met een zachte borstel, je rope eerste helemaal zand en stof vrij.
 2. Stap 2: Spuit je rope nat met een tuinslang of op ruime afstand met je hogedrukspuit.
 3. Stap 3: Maak het rope schoonmaken groene zweep of een speciale rope cleaners. Gebruik eventuele een (afwas)borstel
 4. Stap 4: Spuit het rope goed af en laat het drogen.
 5. Stap 5: Behandel het na met een rope protector.

Kan rope vies worden?

Ja uiteraard, echter is dit geen ramp. Je kunt dit gewoon weer schoonmaken met een schoonmaakmiddel. Daarbij is rope vuilwerend, waardoor vuil niet direct in het rope trekt. Advies is wel om grof vuil, sneller te verwijderen.

Het schoonmaken van rope is gelijk aan wicker, hieronder een onderhoudsvideo van wicker. Dit geldt dus ook voor je rope tuinmeubelen:

Kan ik mijn rope tuinmeubelen het hele jaar buiten laten staan?

Ja dit kan, en dat is geen enkel probleem. Het rope is gemaakt om 365 dagen buiten te kunnen staan. Het kan natuurlijk wel vies worden door vogelpoep, bladeren, vuil in de lucht en meer, maar dit kun je weer schoonmaken. Voor het gemak, zou je een beschermhoes kunnen kopen.

Kan rope buiten in de regen blijven staan?

Ja rope is een all weather materiaal en absorbeert geen vocht. Wel kan het nat worden, maar dit droogt zeer snel, zodra het weer is opgeklaart. Je zou eventueel even snel een theedoek eroverhene kunnen halen, om het proces te versnellen.

Adviseren jullie een beschermhoes?

Voor het gemak, raden wij dit zeker aan. Je kunt in de zomer namelijk ook je tuinkussens dan laten liggen. Belangrijk is wel dat het goed kan ventileren onder de hoes en dat optrekkend vocht door verdamping afgevoerd kan worden door de ventilatie. Ventileert het niet of niet goed, dan gaat het broeien onder je beschermhoes en dat wil je niet. Je moet ook nooit een beschermhoes plat op je meubel of tuintafel leggen.

Waarmee kan rope mee gecombineerd worden?

Rope wordt met alle soorten materialen gecombineerd. Rope is een universeel materialen aan kunt je met alle soorten materialen combineren. Bij de tuinmeubelen zien je combinaties met:

 • Teak.
 • Aluminium.
 • RVS.
 • Kunststof.
 • Acacia hout.
 • Diverse soorten hout.

Zie hieronder rope tuinstoelen met een teak tuintafel

Eigenschappen van rope:

Rope is zeer sterk, maar ook flexibel. Afhankelijk van de kwaliteit is het ene kleurvast rope of een goedkopere kwaliteit welke in de loop der tijd zal gaan verkleuren. Dit verkleuren kun je tegengaan met een protector. Deze protector kan het uitdrogen van het materiaal ook tegen.

Rope is flexibel

Rope is een zeer fijn materiaal om mee te werken. Het is flexibel en er zit een beetje rek in. De rek mag tussen de 2 tot 5 % zijn. Je kunt met rope echt alle kanten op. Zo heeft 4 Seasons Outdoor unieke knooptechnieken gebruikt, welke een uniek hoogwaardig design geven aan hun tuinmeubelen.

Rope kan het comfort vergroten

Zit er rope op het zitvlak van je tuinmeubelen, dan kan dit het zitcomfort vergroten. Dit komt omdat het flexibel is en en mee veert. Dit vergroot het zitcomfort.

Wat is de levensduur van rope tuinmeubelen?

Rope heeft een lange levensduur en gaat langer mee dan bijvoorbeeld een basis plat wicker draad. Dit komt omdat rope veel soepeler is en minder snel uitdroogt/ poreus wordt. Bij de verschillende merken zit er een garantie op tussen de 1 tot 5 jaar. Waarbij 4 Seasons Outdoor en Taste 4SO standaard 5 jaar garantie geven. De levensduur is een veelvoud hiervan, zodat je jarenlang plezier beleeft aan je rope tuinmeubelen. Kleine tip: met een rope protector, bescherm je het rope beter tegen uitdroging en verkleuring.

Mijn rope is gebroken, hoe kan ik dit repareren?

Is het rope gebroken of kapot, dat kan gebeuren uiteraard. Misschien heeft het wel ergens los gelaten? Dit hoeft niet direct een groot probleem te zijn. Soms kan er een nieuw stuk touw opgestuurd worden, welke je zelf kunt spannen en knopen. Omdat het soms erg complex kan zijn, zullen wij dit altijd met de fabrikant, het tuinmeubelmerk zelf bespreken. Hiervoor dien je contact op te nemen met de winkel waar je het rope tuinmeubel hebt gekocht.

 

Rope tuinmeubelen worden op dezelfde wijze gemaakt als wicker tuinmeubelen. Zie in de video hieronder hoe wicker tuinmeubelen worden gevlochten. In plaats van kunststof wicker, wordt dan touw/ rope gebruikt.

Officiële Rope onderhoudsmiddelen

De 2 officiële onderhoudsmiddelen van Rope, die je eventueel zou kunnen aanbrengen, zijn de Rope cleaner en de Rope protector. De Rope protector raden wij aan om aan te brengen, zodat de meubelen een betere UV-bescherming hebben.

Direct naar de tuinmeubelen van je keuze:

Klik hieronder naar de categorie tuinmeubelen waarna je opzoek bent. Vervolgens kun je bij de filter materiaal klik op de filter ROPE. Zo zie je alle rope tuinmeubelen waarin je interesse hebt: