Onderhoud Steigerhout

Steigerhouten tuinmeubelen vragen onderhoud, zo kun je de levensduur eenvoudig verlengen. Doe je niks, dan zal het langzaam vergaan. Dit gebeurt door de invloed van vocht, UV-licht, temperatuur, mossen, schimmel met als gevolg waarschijnlijk wat houtrot.

Hoe steigerhout onderhouden?

Hoe moet je steigerhout behandelen? Wij adviseren om je steigerhouten tuinmeubelen 1x in maart en 1x in september te behandelen met een schoonmaak middel en daarna met een beschermmiddel specifiek voor houten tuinmeubelen. Klik op onderhoudsmiddelen, voor al onze verzorgende producten.

Steigerhout onderhouden in 3 stappen:

 1. 1. Veeg grofvuil, zoals zand, bladeren, etensresten etc. van je steiger houten meubelen met een (zachte) borstel.
 2. 2. Maak het steigerhout goed schoon met een schoonmaakmiddel, welke bedoelt is voor hout, teak of steigerhout. Dit is belangrijk, omdat hierin ook middelen zitten die schimmels en mossen te lijf gaan. Dit mag met een (zachte)borstel of stevige spons. Laat het hierna drogen.
 3. 3. Behandel het met een beschermend onderhoudsmiddel specifiek voor steigerhout of hout, teak etc. Dit mag ook een beits, protector, wax, wash of olie zijn.

Wat is steigerhout?

Hieronder een informatie video over steigerhout

Het ontgroenen van mijn steigerhouten tuinmeubelen

Zijn je tuinmeubelen van steigerhout een beetje groen uitgeslagen? Geen probleem dat is gewoon te herstellen. Doorloop de stappen in het kopje hierboven: steigerhout onderhouden in 3 stappen. Stap 2 is hierin erg belangrijk.

Steigerhout opschuren mag dat?

Ja steigerhout mag je opschuren. Zo kun je oppervlakkige vlekken weghalen en ook de originele bruine kleur van "jong" steigerhout weer naar boven toveren. Afhankelijk welke afwerking je wenst, eindig je mijn een fijne korrel 240+ of een grove korrel +- 100. Ons advies is wel om het hierna met een protector of ander beschermhoes onderhoudsmiddel te behandelen.

Vergrijsd steigerhout herstellen

Wil jij die mooie bruine kleur terug op je steigerhouten tuinmeubelen? Dit kan in 5 simpele stappen:

 1. Stap 1: Veel grofvuil weg met een borstel.
 2. Stap 2: Reinig het steigerhout met een schoonmaak middel voor hout. Dit is belangrijk, zodat je vuil niet in het hout schuurt. Laat het hierna drogen.
 3. Stap 3: Is het flink verweerd begin dan met een schuurpapier, met een wat grove korrel (+- 100). Tot dat je die mooie bruine kleur weer ziet. Voor een glad resultaat eindig je met een schuurpapier met korrel 240 of hoger. Maak het hierna volledig stofvrij.
 4. Stap 4: Om het vergrijzen te vertragen, moet je het steigerhout behandelen met een protector/ beschermer welke een bescherming geeft. Dit staat vaak op de verpakking.

Onze vintage teak protector is een goed onderhoudsmiddel voor hout vergrijzing tegen te gaan. Deze geeft direct een UV-bescherming. Voor de beste bescherming, dien je dit minimaal 2x per jaar aan te brengen.

3 tips om Steigerhout te vergrijzen

Wil jij graag je steigerhout sneller laten vergrijzen, dan kan op verschillende manieren. Hieronder 3 veel gebruikte methoden:

 1. Tip 1: Breng een "grijze" beits aan, welke het ook direct beschermd. Wij verkopen instant grey/ teakhout grijs maken.
 2. Tip 2: Hout steigerhout schoonboenen met een zout oplossing en laten drogen. Het hout zal nu sneller vergrijzen.
 3. Tip 3: laat wat staal wordt 4 dagen in een bak met witte azijn staan, tot dat het azijn grijs geworden is. Poets hierna het steigerhout met deze grijze vloeistof. Des te meer lagen, hoe donker het wordt.

Ik heb scheuren in mijn steigerhout, hoort dit?

Ja, er kunnen scheuren ontstaan in het steigerhout. Dit komt omdat hout werkt. Het zet uit en krimp door de invloed van vocht, UV-licht en temperatuur. Dit kan soms op dag 1 al gebeuren of soms helemaal niet. Steigerhout is een natuur product, daar heeft de fabrikant geen invloed op. Met beschermende onderhoudsmiddelen, kun je het werken van het hout deels onderdrukken.

Kan ik de scheuren in het hout herstellen?

Ja scheuren in je steigerhouten tuinmeubelen kun je vullen met een houtvuller. Doe dit pas nadat het 1 volledig jaar heeft gestaan in je tuin. Na het 1e jaar is het hout gezet en zal minder gaan werken. Vul de scheuren in het voorjaar en zorg dat de ondergrond schoon en droog is, voor het beste resultaat. Is de houtvuller uitgehard, dan zou je het hele oppervlak kunnen opschuren.

In 5 stappen houtrot repareren bij je steigerhouten tuinmeubelen

Steigerhout kan gaan rotten, maar dit kun je repareren als je er op tijd bij bent. Hoe repareer je steigerhout in 5 stappen, lees je hieronder:

 1. Stap 1: Zorg dat je alle viezigheid en zachte stukken steigerhout verwijdert. Dit kan met een schroevendraaier of een (driehoek) verfkrabber. Doe dit tot je weer op het harde hout zit.
 2. Stap 2: reinig alles goed met een schoonmaakmiddel specifiek voor hout. Dit dood ook direct de schimmels en algen, welke mede verantwoordelijk zijn voor je hout rot. Laat het hierna opdrogen.
 3. Stap 3: Vul het gat of gaten op met een houtvuller. Is het gat heel groot, dan kun je misschien beter een nieuwe plank plaatsen.
 4. Stap 4: Schuur alles mooi op. Voor een valk resultaat korrel 240 of meer en voor een grove afwerken +- 100.
 5. Stap 5: Breng een beschermd onderhoudsmiddel aan. Zoals een teak protector, beits, olie, wash of wax.

.

Steigerhout zonder behandeling

Het is in principe niet nodig om het steigerhout te behandelen, al zijn de specialisten het er nog niet 100% over eens. Je kunt gebruik maken van een speciale steigerhout beits, maar het is aan de andere kant ook goed mogelijk om de meubelen onbehandeld buiten neer te zetten en daar verder niets aan te doen. Dit heeft in principe geen nadelige gevolgen voor de levensduur van het hout. Het onderhoud van het steigerhout zorgt bijvoorbeeld niet direct voor een betere weerstand tegen invloeden van het weer, zoals wind en regen.

Goed laten drogen

Het is echter wel van belang om het steigerhout altijd goed te laten drogen op het moment dat het nat is geworden. Is er een bui overheen gevallen? Zorg er dan voor dat het steigerhout goed vrij staat, waardoor de lucht er van alle kanten af goed bij kan. Dit zorgt er namelijk voor dat het hout snel weer zal drogen, waardoor er nauwelijks sprake is van slijtage of andere problemen. Houtrot zal dan ook minder snel gebeuren, omdat het kan drogen. Denk ook aan het weghalen van natte bladeren, zand en ander vuil wat vocht vast houdt.

Tip: zet je steigerhouten meubel op een enkele bakstenen. Hierdoor kan de wind mooi onder de meubelen doorwaaien en staat niet het volledige onder frame, gedurende het laagseizoen op een vochtige koude grond.

Steigerhout impressie

Klik hieronder naar de categorie waarin je de meeste interesse hebt. Kun je het niet vinden, laat je dan informeren door 1 van onze medewerkers. Zij kunnen je dan per mail de juiste pagina's toesturen.

- Steigerhouten loungesets.
- Steigerhouten tuinstoelen.
- Steigerhouten tuintafels.
- Steigerhouten tuinbanken.
- Steigerhouten tuinsets.