Polywood tuinmeubelen staan bekend om de enorme duurzaamheid doordat het recyclebaar is en vaak gemaakt is van gerecycled kunststof. Het heeft daarbij de looks van hout, maar de eigenschappen van kunststof. Je krijgt dus het beste van 2 producten. Het materiaal polywood wordt in diverse kleuren en vormen aangeboden, vaak als latten voor tafelbladen, maar ook als armlegger of  als compleet product.

Polywood onderhouden in 3 stappen

  1. 1. Oppervlakkig vuil weg vegen met een zachte borstel/ veger.
  2. 2. Tafelblad schoonmaken met water en een polywood cleaner of een andere niet chemische zeep. Hardnekkig vuil, met zachte borstel weg vegen in lengte richting van het polywood of gebruik een stevige spons. Hierna afspoelen met ruim water en het laten drogen.
  3. 3. Polywood beschermer aanbrengen.

Hoe om te gaan met Polywood tuinmeubelen?

Polywood is een kunststof en daardoor bestand tegen alle weersinvloeden. Ondanks dat het onderhoudsvrij is, kan het wel vies worden of in de loop der tijd ouder eruit gaan zien in verband met UV-licht. Maak polywood regelmatig schoon en ga er op een voorzichtige manier mee om. Houd met warme dingen rekening mee dat het een kunststof is. Ook het vergrootglas effect wat kan ontstaan door water/ wijn glazen/ flessen zou in ideale setting tot kleine brandgaatje kunnen lijden.

Onderhoud van polywood tuinmeubelen

Het onderhoud van polywood tuinmeubelen beperkt zich tot het regelmatig schoonhouden, in combinatie met een eventuele meer grondige reiniging met een speciale ‘cleaner’ en ‘protector’. Het materiaal is bestand tegen UV, schimmels en insecten en splintert niet, omdat het een vorm van kunststof (HPDE) is. Je kunt polywood tuinmeubelen zelfs licht opschuren, aangezien deze door en door gekleurd zijn.

Hieronder een info video voor polywood onderhouden en schoonmaken

Er kunnen krassen komen in je Polywood tuinmeubelen

Door zorgvuldig met je polywood tuinmeubelen om te gaan zorg je ervoor dat de meubelen zo lang mogelijk mooi blijven en je er veel plezier van zal hebben. Polywood kan krassen, net als alle andere materialen, dit valt meer op bij de gladde oppervlakken en bepaalde kleuren. Dit is te voorkomen door te werken met placemats of een tafelkleed. Het plaatsen van plantenbakken en het schuiven van borden op de tafel kan een tafelblad beschadigen zoals ook horloges een armlegger kunnen beschadigen. Vaak kun je met een licht schuurpapiertje de lat in de lengte richting opschuren zodat de kras weer verdwijnt.

Polywood kan vlekken absorberen

Let er bij je polywood tuinmeubelen op dat het materiaal "poreus" is, waardoor vlekken en vetten erin kunnen trekken. Dit kun je voorkomen door je meubelen vooraf te bewerken met een bijenwas of speciale polywood protector. Daarnaast kan het sterkte UV-licht van de zon, Polywood laten verkleuren. Denk aan het dof worden van de kleur/ materiaal. Ons advies is dus om de polywood protector te gebruiken, aangezien voorkomen beter is dan genezen.

Er zitten brandgaatjes in mijn polywood tafelblad, hoe komt dat?

Polywood is een kunststof, wat kan smeulen, als het verhit wordt. Glaswerk en waterdruppels kunnen net als een vergrootglas in ideale omstandigheden fungeren als een lens. Op zonnige dagen kunnen deze ideale omstandigheden ontstaan. Houd hier rekening mee, doorgebruik te maken van onderleggers en/of een tafellaken op zonnige dagen.

Hieronder een sfeer video van een tuinset met een polywood tafelblad

Het Polywood is verkleurd

Ja Polywood kan verkleuren, door de invloed van UV-licht van de zon. Vaak wordt het wat dof/ vaal of lichter van kleur. Een polywood protector kan dit voorkomen, net als het uit de zon houden van je tuinmeubelen, als je ze niet gebruikt. Is het al helemaal verkleurt, dan zou je voorzichtig de toplaag kunnen opschuren met een heel fijn schuurpapier. Houd hierbij rekening dat het de uitstraling en structuur van je polywood kan beïnvloeden.

Adviseren jullie een beschermhoes over mijn polywood tuinmeubelen?

Ja en nee. Heel belangrijk is dat een beschermhoes nooit plat op een tuintafel ligt. Dit verstikt het polywood wat vlekken of schade kan geven. Zorg dus dat dit niet gebeurt en dat het goed kan ventileren onder de beschermhoes. Laat jij je polywood tafel onbeschermd in de tuin staan? Zorgt dan voor een polywood protector en bij langdurig gebruik een plekje in de schaduw of garage.

Het ontgroenen van mijn polywood tuintafel

zijn je tuinmeubelen van polywood een beetje groen aangeslagen na de winter? Dat kan gebeuren en is eenvoudig schoon te maken. Gebruik hiervoor de polywood cleaner en behandel het na met de protector. Hoe je dit moet doen en waar je dit kunt vinden? Lees je bovenin op deze pagina, bij het kopje: Polywood onderhouden in 3 stappen.

kwaliteit verschillen in polywood

Polywood heb je in veel verschillende kwaliteiten. Een hoge kwaliteit is vaak duurder, omdat er betere middelen erin gebruikt worden. Wat zijn dan de verschillen tussen een goed en slechte kwaliteit? Een goede kwaliteit is:

  • UV bestendiger en zal niet snel verkleuren.
  • Is sterker en zal minder snel doorhangen, bij bijvoorbeeld lange tuintafel planken.
  • Is minder kras gevoelig.
  • Ziet er meer uit als hout.
  • Is duurder, maar gaat dus ook langer mee.

Hoe lang gaat polywood mee, wat is de levensduur?

Wat is de levensduur van polywood? dat is vooral afhankelijk hoe zuinig je er mee om gaat. Het is een kunststof, wat niet of nauwelijks afbreekt, door invloeden van de natuur. Dit betekend dat het een heel levenslang mee kan gaan. Daarbij is zorgvuldig gebruik, onderhoud en het opbergen van de tuinmeubelen de belangrijkste factor bij een lange levensduur.

Wat vooral niet doen bij polywood

Wat je vooral niet moet doen is hittebronnen direct op het polywood plaatsen. Denk aan hete pannen, een waxine licht of andere warmtebron direct op het tafelblad. Polywood si een kunststof zal hierdoor zacht worden en verbuigen of zelfs gaan smeulen. Lees ook de punten bij: er zitten brandgaatjes in mijn polywood, hoe komt dat?.

Wat heeft tuinmeubelen.nl te bieden aan polywood?

Klik hieronder op de categorie waarin jij interesse hebt:

Ook kun je tuinmeubelen vinden met een polywood afwerking. Deze vind je vaak onder de filter kunststof in de diverse categorieën. Kom je er niet uit, neem dan contact met ons op, zodat 1 van onze specialisten je een overzicht kan toesturen per mail.