Tuinkussens zorgen ervoor dat je comfortabel plaats kunt nemen in je tuinstoel of tuinset, en hebben een hoge decoratieve waarde. Kleed je tuin stijlvol aan, zodat je nog meer sfeer toevoegt aan je tuin. Tuinmeubelen.nl biedt tuinkussens en tuintextiel van de bekende tuinkussenleveranciers als Hartman en 4 Seasons Outdoor en Madison maar heeft daarnaast ook decoratieve sierkussens.

Diverse soorten tuinkussens

Uiteraard bestaan er diverse soorten modellen tuinkussens. Je kunt kiezen voor hoge rug kussens voor verstelbare tuinstoelen, maar er zijn ook tuinkussens voor tuinbanken, kuipkussens voor stapelstoelen of ligbedkussens, of kiezen voor de vele andere modellen. Wellicht wat extra aandacht voor de loungekussens die vaak met de set worden verkocht, maar ook als vervangend kussen kunnen worden aangeschaft en de sierkussens die een decoratieve impuls geven aan je tuininrichting. Bepaal dus het model, de kleur en de kwaliteit van je tuinkussens en stem daar je keuze op af. De stofkwaliteit bepaald namelijk sterk wat voor type kussen  je krijgt en iedere stof heeft een ander onderhoud en gebruiksgemak.

Cabaretier Paul van Vliet heeft nog een leuke anekdote over tuinkussens

Onderhoud van tuinkussens

Het onderhoud van tuinkussens laat zich het best samenvatten als ‘voorzichtigheid’. Lees goed het wasvoorschrift op het label dat aan het kussen is bevestigd, en was de kussens bij voorkeur met de hand op een temperatuur van 30 graden Celsius en maak gebruik van een zacht en vloeibaar wasmiddel. Voor kleine vlekken adviseren wij de multisurface cleaner schoonmaak onderhoudsmiddel. Gebruik nooit een bleekmiddelhoudend wasmiddel omdat dit de kleuren en de stof ernstig kan aantasten. Het is daarnaast verstandig om in bepaalde gevallen de vulling van het kussen te verwijderen, voordat je gaat wassen. Veel tuinkussens zijn tegenwoordig al uitgevoerd met een afritsbare hoes, waardoor de schuimvulling er uit gehaald kan worden en de stof voorzichtig (in een wasnet) met een wolwas programma in de wasmachine gewassen kan worden.

Zie hieronder een tuinkussen onderhoud video van Hartman

Probeer een gewassen kussen goed uit te spoelen zodat er geen zeepresten achterblijven en liggend te laten drogen, aangezien je de vorm van het kussen op die manier optimaal kunt behouden doordat de fleece vulling zo niet kan verzakken. Leg de kussens ook niet in de volle zon te drogen, maar liefst in de schaduw op een plaats waarbij het kussen kan drogen door de lucht, ook dit is beter voor de levensduur en behoud van de stof. Breng hierna een kussen bescherming onderhoudsmiddel aan.

Door je tuinkussens goed te beschermen tegen regen of andere vormen van vocht zorg je er bovendien voor dat de materialen langer mooi blijven. We raden dan ook aan om de droge kussens, droog op te bergen in een tuinkussentas en deze op een donkere droge omgeving op te bergen. Let er op dat de kussens goed kunnen luchten, zodat "het weer" er niet in kan trekken bij langdurige opslag van de tuinkussens.

Hieronder een video van de Aerocover beschermhoezen, welke ademend zijn. Ook de tuinkussentassen van Aerocover zijn van ditzelfde materiaal:

Kussenboxen zijn ook zeer geschikt om in het seizoen tuinkussens in op te bergen wanneer deze niet worden gebruikt, let er hier wel op dat dit een goede bescherming bied tegen vuil en directe neerslag, maar dat een kussenbox vaak niet vochtvrij is en niet gemaakt is om langere tijd buiten kussens op te bergen. Voor het opbergen in de winterperiode kun je een kussenbox dan ook het beste onder een overkapping of in de garage plaatsen en is het verstandig de tuinkussens droog in een kussentas op te bergen en regelmatig te luchten.

Hieronder een promo video van Keter opbergboxen

Lees hieronder alles over weerbestendige tuinkussens

Weerbestendige tuinkussens zijn anders dan all weather tuinkussens. Hieronder ga we in op vragen over weerbestendige tuinkussens, onderaan de pagina, vind je alle over all weather tuinkussens.

Wat zijn weerbestendige tuinkussens

Zijn weerbestendige tuinkussen goede kussens?

Hoe kan ik mijn tuinkussens schoonmaken in 8 stappen

Kan ik weerbestendig kussen buiten laten liggen?

Kan het weer of schimmel in mijn tuinkussens komen?

Kan ik mijn tuinkussens in de wasmachine doen?

Verschil tussen een weerbestendig kussen en een binnen kussen

Verschil tussen een all weather en weerbestendig kussen?

Wat zijn weerbestendige tuinkussens

Weerbestendig houdt in dat de kussen prima tegen een regenbui kunnen, maar dat de druppel wel door de hoes heen loopt. Tevens is de droogtijd een stuk langer dan een all weather kussens. Daarbij is een weerbestendig kussen gemaakt van materialen die niet of minder vochtabsorberend zijn. Het houd dus geen vocht vast en dat is erg belangrijk als ze buiten liggen.

Zijn weerbestendige tuinkussen goede kussens?

Ja zeker, ze zijn namelijk zeer geschikt voor buiten gebruik. Mocht er een keer een regenbui komen, dan kunnen de tuinkussens daar tegen. Uiteraard moeten ze wel even drogen, maar dat gaan snel.

Hoe kan ik mijn tuinkussens schoonmaken in 8 stappen

Volg de onderstaande 8 stappen, om je tuinkussens schoon te maken:

 1. Stap 1: Verwijder de kussenhoezen, van de vulling (als dit kan?)
 2. Stap 2: Haal eerst oppervlakkig vuil weg met een borstel of een stofzuiger.
 3. Stap 3: Laat de kussenhoes eerst even inweken in (koud/ lauw) water of een speciale kussens cleaner/ schoonmaakmiddel. Nooit heet water gebruiken.
 4. Stap 4: Behandel extra grove vlekken extra met een borstel of speciaal schoonmaakmiddel, wat bestemd is voor textiel.
 5. Stap 5: Spoel alles goed schoon, dat het schoonmaakmiddel eruit is en je vlekken.
 6. Stap 6: TIP: Behandel daarna je kussens goed met een kussen protector of een water/ vuilafstotend onderhoudsmiddel voor textiel.
 7. Stap 7: Belangrijk: de kussenhoes weer om de vulling doen, als deze nog nat/ licht vochtig is. Ze vormen dan beter namelijk.
 8. Stap 8: Het kussens in de schaduw laten drogen.

Kan ik weerbestendig kussen buiten laten liggen?

Wij adviseren om de kussens zo veel mogelijk op te bergen. Zo behouden ze hun kleur het beste en heb je er het langste er plezier van. UV-licht zorgt voor verkleuring en uitdrogen van materialen. Maak je geen gebruik van je tuinkussens? Zorg dat je ze in de schaduw legt of droog opbergt. Of trek even de beschermhoes over je loungeset, dat is ook voldoende. Uiteraard kun je ze ook gewoon buiten laten liggen.

Kan het weer of schimmel in mijn tuinkussens komen?

Ja dat kan zeker gebeuren. Dit gebeurt als je ze langdurig opbergt in een vochtige niet geventileerde ruimte. Nat opstapelen en dan weken er niet naar om kijken, kan hier ook voor zorgen. Opbergen in een opbergbox, moet dan ook altijd droog gebeuren. En rekening houden dat het ook droog blijft.

Kan ik mijn tuinkussens in de wasmachine doen?

Ja soms kun je de kussenhoezen openritsen en de kussens hoezen wassen in je wasmachine. Doe een koud handwas programma, maximaal 30 graden. Houd er rekening mee dat je bij elke keer wassen, de stof en de stiknaden en de rits op de proef stelt. Wanneer de hoezen nog licht vochtig zijn, om de vulling stoppen. Bij kussen die je niet kan openritsen, loop je het gevaar dat de vulling verschuift.

Verschil tussen een weerbestendig kussen en een binnen kussen?

Het grootste verschil kan ik aangeven aan de hand van een voorbeeld:
Plaats je een kussen van binnen in een plas water en je trekt hem er daarna uit, dan is het plasje water verdwenen. Al het water is geabsorbeerd door de stof in het kussen. Plaats je een weerbestendig tuinkussen in dezelfde plas water en je trekt hem er daarna uit, dan is het plasje water ongeveer nog volledig gevuld. Deze stoffen absorberen geen water.

Verschil tussen een all weather en weerbestendig kussen?

Een all weather kussen is van een betere en sterkere kwaliteit. Het verkleurt minder snel, is meer water- schimmel- en vuilafstotend. De droogtijd van all weather kussens zijn ook beduidend korter.

Alles wat je moet weten over alle weather tuinkussens

Hieronder lees je alles over all weather tuinkussens. Zoals de meest gestelde vragen, onderhoud ervan en uiteraard hoe maakt ik mijn all weather tuinkussens schoon? Klik op de vraag hieronder, voor de antwoorden:

Wat zijn all weather tuinkussens?

Kan ik all weather kussens altijd buiten laten liggen?

Adviseren jullie om de kussens altijd binnen te halen?

Adviseren jullie een beschermhoes?

Kan het weer komen in all weather kussens?

Wat moet je nooit doen met tuinkussens

Welke tuinmeubel merken, hebben goede all weather kussens?

Welke onderhoudsmiddelen zijn er voor tuinkussens?

Hoe kan ik mijn all weather kussens het beste schoonmaken?

Wat is het verschil tussen all weather en weerbestendige tuinkussens?

Zijn all weather tuinkussens van plastic

Wat kan ik het beste doen met mijn tuinkussens in de winter?

Wat zijn all weather tuinkussens?

All weather kussens betekent dat je ze in alle weersomstandigheden buiten kunt laten liggen. De gebruikte stoffen zijn vaak UV-bestendig, schimmelwerend, water- en vuilafstotend. De gebruikte stoffen/ materialen absorberen geen vocht en drogen dus snel. All weather tuinkussens kunnen natuurlijk wel nat worden. In veel gevallen rond de druppel dan van de hoes.

Kan ik all weather kussens altijd buiten laten liggen?

Ja in theorie kan dit inderdaad, want de materialen kunnen daar tegen. Dit wil niet zeggen dat ze er beter van worden. Door ze altijd buiten neer te leggen, worden ze meer blootgesteld aan externe negatieve invloeden. Deze hebben invloed op de levensduur, kleur, soepelheid van het materiaal. Ook nemen ze meer vuil op, zoals vogelpoep, fijnstof in de lucht en meer. Deze kunnen schade aanrichten aan je kussens.

Adviseren jullie om de kussens altijd binnen te halen?

Ja als je de mogelijkheid hebt, berg ze droog op. Zo blijven ze altijd het langste mooi en schoon. Ze blijven beter waterafstotend en zijn makkelijk schoon te houden. Een beschermhoes kun je ook gebruiken, voor over je loungeset. De kussens kun je dan in de zomer erop laten liggen.

Adviseren jullie een beschermhoes?

Ja, want die trek je binnen enkele seconden over je complete loungeset of tuinset heen. Hierna zijn ze goed beschermd tegen UV-straling, vogelpoep, buurtkatten, regen, hagel en meer. Belangrijk is wel dat het moet kunnen ventileren onder je beschermhoes Wat is het verschil tussen all weather en weerbestendige tuinkussens?

De stof van de kussenhoes is heel anders, en bepaald voornamelijk of een tuinkussen wel of niet all weather is. Is een tuinkussens UV-bestendig, schimmelwerend, water- en vuilafstotend, dan mag je het een all weather kussen noemen. Tevens verkleur zo’n kussen doorgaans niet of nauwelijks.

Een weerbestendig kussen laat eerder water door, kan materialen bevatten die een beetje vocht vasthouden. Zijn gevoeliger voor eventuele schimmelvorming en zullen minder UV-bestendig zijn. Weerbestendige kussens kunnen soms na 1 zomer al een verkleuring laten zien. en dat het water van de hoes kan afrollen.

Kan het weer komen in all weather kussens?

Ja, ook al zijn all weather kussens schimmelwerend, dan betekent dit nog niet, dat er geen schimmel gevormd kan worden. “Het weer” in je kussens of schimmel in je kussens komt, omdat ze langdurig vochtig zijn (geweest) en er geen ventilatie is geweest.

Wat moet je nooit doen met tuinkussens

langdurig nat opbergen in een niet geventileerde ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een opbergbox die een beetje vochtig is of een vochtige schuur. Of een slechte beschermhoes, die niet ventileert. Kussen moeten altijd de kans krijgen om te kunnen drogen en ventileren. Ventilatie zorgt ervoor dat je kussen kunnen drogen.

Welke tuinmeubel merken, hebben goede all weather kussens?

De tuinmeubel merken die iets duurder zijn, hebben vaak all weather kussens. 4 Seasons Outdoor staat al vele jaren bekend, dat zij hele goede, maar ook hele fijn all weather tuinkussens gebruiken op al hun tuinmeubelen. Hieronder enkele goede merken, welke volledig of deels all weather kussens voeren:

Welke onderhoudsmiddelen zijn er voor tuinkussens?

Hoe kan ik mijn all weather kussens het beste schoonmaken?

Wat belangrijk is bij all weather kussens is dat ze vuil-, waterafstotend blijven. Hiervoor heb je speciale onderhoudsmiddelen nodig. Volg de onderstaande 8 stappen, om je all weather kussens schoon te maken.

 1. Stap 1: Verwijder de kussen hoezen, van de vulling (als dit kan?)
 2. Stap 2: Haal eerst oppervlakkig vuil weg met een borstel of een stofzuiger.
 3. Stap 3: Laat de kussenhoes eerst even inweken in (koud/ lauw) water of een speciale kussens cleaner/ schoonmaakmiddel. Nooit heet water gebruiken.
 4. Stap 4: Behandel extra grove vlekken extra met een borstel of speciaal schoonmaakmiddel, wat bestemd is voor textiel.
 5. Stap 5: Spoel alles goed schoon, dat het schoonmaakmiddel eruit is en je vlekken.
 6. Stap 6: Behandel daarna je kussens goed met een kussen protector of een water/ vuilafstotend onderhoudsmiddel voor textiel.
 7. Stap 7: Belangrijk: de kussenhoes weer om de vulling doen, als deze nog nat/ licht vochtig is.
 8. Stap 8: Ze vormen dan beter namelijk. Het kussens in de schaduw laten drogen.

Wat is het verschil tussen all weather en weerbestendige tuinkussens?

De stof van de kussenhoes is heel anders, en bepaald voornamelijk of een tuinkussen wel of niet all weather is. Is een tuinkussens UV-bestendig, schimmelwerend, water- en vuilafstotend, dan mag je het een all weather kussen noemen. Tevens verkleur zo’n kussen doorgaans niet of nauwelijks.

Een weerbestendig kussen laat eerder water door, kan materialen bevatten die een beetje vocht vasthouden. Zijn gevoeliger voor eventuele schimmelvorming en zullen minder UV-bestendig zijn. Weerbestendige kussens kunnen soms na 1 zomer al een verkleuring laten zien.

Zijn all weather tuinkussens van plastic

Nee niet altijd. Je hebt heeft uitgebreid assortiment aan all weather stoffen, waarbij sommigen heel kunstmatig aanvoelen en anderen weer heel zacht. All weather textileen is heel kunstmatig, Olefin is weer heel erg zacht.

Wat kan ik het beste doen met mijn tuinkussens in de winter?

Je kunt ze het beste droog opbergen. Zorg dat als je ze opbergt in een ruimte waar weinig ventilatie is? Dat de kussens 100% droog opgeborgen worden. Blijkt dat ze toch een beetje nat waren? dan loop je het gevaar dat “het weer” in je kussens terecht komt, of eventuele andere vochtplekken?