Vlechtwerk tuinmeubelen hebben de naam wicker tuinmeubelen. Wicker is een kunststof draad, welke om een stevig frame zit gevlochten. Doordat het kunststof is, is het onderhoudsvrij. Natuurlijk kan het wel vies worden. Hieronder lees je hoe je in 5 stappen je vlechtwerk tuinmeubelen dient te onderhouden.

5 Stappen om je vlechtwerk tuinmeubelen te onderhouden:

  1. Stap 1: met een (zachte) zachte borstel verwijder je het oppervlakkig vuil, zand, bladeren en meer.
  2. Stap 2: met een tuinslang, emmer water of natte spons maak je het vlechtwerk flink nat. Hardnekkig vuil kan dan een beetje los weken.
  3. Stap 3: met het wicker schoonmaak onderhoudsmiddel poets je de tuinmeubelen volledig. Dit kan met behulp van een spons of een zachte borstel.
  4. Stap 4: Vervolgens spoel je alles af met ruim water en laat je de tuinmeubelen drogen.
  5. Stap 5: behandel het nu met het wicker beschermen onderhoudsmiddel zodat het vlechtwerk weer goed beschermd is tegen UV-licht, uitdroging, vuil en die vette vingers.

Zie hieronder een onderhoudsvideo van Hartman over vlechtwerk tuinmeubelen:

Hoevaak moet ik mijn vlechtwerk tuinmeubelen schoonmaken?

Het is voldoende om de meubelen regelmatig goed schoon te houden. Bijvoorbeeld afvegen met een zachte borstel, bladeren verwijderen of met een vochtige doek die vette vingers/ etensresten verwijderen. 2x per jaar adviseren wij een diepere reiniging met een speciale ‘ wicker cleaner’, deze tuinmeubelreinigers voor alle gladde materialen zijn speciaal gemaakt voor de verwijdering van organische vervuiling als vogelpoep of vliegjes en zijn onschadelijk voor alle gebruikte materialen.

Met de wicker protector verleng je eenvoudig de levensduur

De zon kan grote schade veroorzaken. Zeker bij de hele goedkope vlechtwerk tuinmeubelen, zie je sneller verkleuring en uitdroging. Met het onderhoudsmiddel wicker protector breng je een soort van zonnebrand creme aan op je vlechtwerk. Dit vertraagd verkleuring, uitdroging en dus veroudering. In hele zonnige periodes, adviseren wij om je wicker tuinmeubelen 1x per maand hiermee in te spray-en. Dit onderhoudsmiddel maakt het ook direct meer vuil afstotend.

Een beschermhoes is een uitstekende bescherming voor vlechtwerk tuinmeubelen

Door je vlechtwerk meubelen te beschermen met een beschermhoes bescherm je het niet alleen tegen regen, bladeren, vogelpoep, buurtkatten, vuil en aanslag, maar bescherm je de vlechtwerk tuinset of wicker loungeset ook tegen schadelijke UV straling. Door in de zomer, maar ook winter periode deze meubelen af te dekken met een hoes, zal het vlechtwerk aanzienlijk minder verkleuren, uitdrogen en verouderen. Belangrijk is wel dat het kan ventileren onder de hoes, om vocht aanslag of schimmelvorm te voorkomen.

Vlechtwerk tuinmeubelen moet je in de winter beschermen

In de winter kan vocht zorgen voor beschadigingen aan je wicker tuinmeubelen. Wanneer water bevriest zet dit uit. Zo kan water in een inkeping of haarscheurtje uitzetten en meer schade aanbrengen. Houd er ook rekening mee dat kunststof vlechtwerk stijver wordt bij koudere temperaturen, waardoor het eerder kan breken. Voorkomen is hierbij beter dan genezen. Let er wel op dat het frame ook zeker van grote invloed is op de levensduur en dat een vlechtwerk tuinmeubel altijd zo sterk is als de combinatie van de materialen.

Adviseren jullie om vlechtwerk tuinmeubelen op te bergen in de winter?

Ja dat is altijd beter, opbergen in een verwarmde schuur. Echter is dit zeker geen vereisten. Vlechtwerk is van kunststof, net als de bumper van uw auto. Echter een auto in de garage, blijft er ook langer als nieuw uit zien en heeft minder onderhoud nodig. Zo geldt dit ook voor je vlechtwerk van je tuinset, tuinstoelen of loungeset.

Algemeen over vlechtwerk tuinmeubelen

Vlechtwerk tuinmeubelen zorgen voor een heel mooie en gezellig uitstraling op je terras of in je tuin. Het is de combinatie van luxe, uitstekende kwaliteit materiaal en de natuurlijke uitstraling die ervoor zorgt dat het vlechtwerk veel mensen aanspreekt. Kunststof HDPE vlechtwerk wordt gemaakt in diverse draadvormen zoals een platte draad , rond of halfronde draad en brede banden. De wicker tuinmeubelen bestaan altijd uit een combinatie van een stevig frame (gepoedercoat aluminium, RVS of staal, teakhout of hout). Hier omheen wordt het kunststof vlechtwerk met de hand gevlochten, aangezien dit niet met een machine mogelijk is. Ieder meubel is trotse ambacht en met handwerk gemaakt. Dit is echt vakmanschap, waarbij iemand al snel 6-8 uren aan het vlechten is per stoel.

Zie hieronder een video hoe vlechtwerk tuinmeubelen tot stand komen:

Wicker en vlechtwerk tuinmeubelen?

Ken je het verschil tussen wicker en vlechtwerk tuinmeubelen? Wicker tuinmeubelen zijn sterk vergelijkbaar met het traditionele vlechtwerk, al wordt er gebruik gemaakt van een kunststof vezel (‘wicker’ is bovendien het Engelse woord voor ‘vlechtwerk’). Waar vroeger nog meubelen werden gevlochten van rotan, wordt voor de huidige generatie buitenmeubelen vrijwel altijd een HDPE kunststof vlechtdraad toegepast (weerbestendig). Het grote voordeel van kunststof is dat het weinig onderhoud nodig heeft, en veel langer meegaat. Zo kun je de duurzame vlechtwerk tuinmeubelen langer mooi houden en heb je er jarenlang plezier van.

Bekijk ook de video van "how its made" van wicker producten:

De HDPE vlechtdraad bevat veelal een UV bescherming zodat de afbraak door schadelijke UV straling vertraagd wordt. De levensduur van het kunststof vlechtdraad wordt gemeten in het aantal zonuren (voor HDPE wicker is dit zo tussen de 3000 tot 7000 zonuren) Het verschil tussen de diverse HDPE vlechtdraden zit hem in de kwaliteit van de kunststof. 4 Seasons Outdoor tuinmeubelen bieden hierbij de beste kwaliteit met 10 jaar garantie. Hoe duurder de draad, hoe beter de UV bestendigheid en hoe puurder de HDPE kunststof (minder goedkopere additieven) De duurdere draad is vaak ook steviger en minder vormbaar. Uiteraard wordt de sterkte en kwaliteit ook bepaald aan de dikte en vorm van de draad, zo kan een platte dunne draad minder kracht dragen als een volle ronde draad, waar wel 2  keer zoveel materiaal in verwerkt is.

Vlechtwerk tuinmeubelen

Klik hieronder op de categorie waarin je interesse hebt, waarna je direct bij de vlechtwerk tuinmeubelen uitkomt.