Hoe moet ik wicker onderhouden, deze vraag krijgen wij regelmatig. Wicker tuinmeubelen onderhouden is simpel, aangezien het onderhoudsvrij is. Wicker is een kunststof en kunststof kan niet rotten of schimmelen. Wel kan het verkleuren, uitdrogen en poreus worden. Daar zijn dan ook wicker onderhoudsmiddelen voor.

Wicker onderhoud in 5 stappen:

  1. Stap 1: pak een zachte borstel en verwijder oppervlakkig vuil, zand, bladeren en meer.
  2. Stap 2: Maak het wicker flink nat met een tuinslag, emmer water of natte spons. Hardnekkig vuil kan dan een beetje los weken.
  3. Stap 3: Breng ruim het wicker schoonmaak onderhoudsmiddel aan en borstel met een zachte borstel of stevige spons het overige vuil van je wicker.
  4. Stap 4: Spoel het wicker daarna af met schoonwater en laat het drogen.
  5. Stap 5: Breng het wicker beschermen onderhoudsmiddel aan en je set is weer goed onderhouden.

Zie ook de Hartman onderhoudsvideo over wicker:

Is wicker makkelijk schoon te maken?

Ja, wicker is heen makkelijk schoon te maken. Vuil geeft geen grip op kunststof wicker. Vaak kun je met een doekje het vuil zo wegvegen. Eventueel vuil wat tussen het vlechtwerk zit kan met een tuinslag of (zachte) borstel zo schoon geveegd worden.

Waarom een wicker protector gebruiken?

Dit kunststof vlechtwerk gaat door UV-licht, temperatuur en vochtigheid verkleuren en uitdrogen. Hoe dunner het kunststof wicker vlechtwerk, des te kwetsbaarder het is. Een protector zorgt ervoor dat het kunststof draad soepel blijft, beter beschermd is tegen verkleuring door de UV-blokker die erin zit en zal meer vuil afstotend zijn.

Hoeveel zonuren kan mijn wicker aan?

De levensduur van het kunststof vlechtdraad wordt gemeten in het aantal zonuren (voor HDPE wicker ongeveer 3000 tot 7000 uren). Door in de winter en ook zomerperiode deze meubelen af te dekken met een hoes, vergroot je de levensduur aanzienlijk. Ook opbergen in de schuur, garage, overkapping zal de levensduur verlengen. straling van de zon, heeft de grootste invloed op de levensduur.

Adviseren jullie een beschermhoes over mijn wicker tuinmeubelen?

Ja dit adviseren wij zeker. Maak je geen gebruik van je tuinmeubelen, trek dan de beschermhoes er overheen. Zon licht kan dan geen negatieve invloed op je wicker hebben. Daarnaast scheelt het ook schoonmaken, omdat bladeren, vogelpoep en overig vuil op je hoes terecht komt en niet op je wicker set. 

Wat is de beste kwaliteit wicker ?

4 Seasons Outdoor biedt de beste kwaliteit wicker. Zij hebben hun eigen Hularo wicker draad ontwikkelt. Je krijgt daar namelijk 10 jaar kleur garantie op het wicker. Dit krijg je nergens anders. Bij overige tuinmeubelen kunnen wij het indelen in 3 categorieën. Van de beste kwaliteit, naar de slechtste kwaliteit.

  • Rond wicker (het sterkste en dikste wicker).
  • Half rond wicker.
  • Plat wicker (het dunste wicker, met de kortste levensduur).

.

Daarbij heb je onderling ook weer veel verschillen. Wij verkopen alleen maar tuinmeubel merken, welke vele jaren ervaring hebben met dit materiaal en een goede prijs/ kwaliteit verhouding aanbieden.

Bekijk hieronder een sfeer video van een 4 Seasons Outdoor wicker tuinset

Wat is de levensduur van wicker tuinmeubelen?

Dat is zeer afhankelijk van de kwaliteit en hoe je omgaat met het wicker. Probeer bij geen gebruik, het wicker af te dekken met een beschermhoes of in de schaduw te zetten. UV-straling zorgt namelijk voor de veroudering van je wicker. Hierbij kan een goedkoop wicker setje van de bouwmarkt enkele jaren mee gaan en een wicker loungeset van 4 Seasons Outdoor meer dan 20 jaar.

Kan ik mijn wicker tuinmeubelen in de winter buiten laten staan?

Ja dat kan zeker, zonder problemen. Echter voor de perfecte bescherming adviseren wij om hem af te dekken of op te bergen in een schuur of onder een afdak. Door de meubelen af te dekken met een beschermhoes bescherm je niet alleen tegen vuil en aanslag maar ook tegen regendruppels. Wanneer water bevriest en uitzet in een inkeping of haarscheurtje kan het koude en harde materiaal sneller scheuren of breken. Dus richt je binnen het onderhoud van je wicker tuinmeubelen met name op de bestrijding hiervan en zorg dat je de meubelen droog en ademend opbergt in de koude periode.

Wicker tuinmeubelen en het materiaal

Wicker tuinmeubelen staan gelijk aan ‘vlechtwerk tuinmeubelen’, aangezien het gaat om de Engelse benaming van dit vlechtwerk. Vanuit het verleden werd er veel gewerkt met rotan, maar dit materiaal is minder goed geschikt voor buiten en heeft een minder lange levensduur. In plaats daarvan wordt er tegenwoordig voor buitenmeubelen vrijwel altijd een weerbestendige kunststof vlechtdraad toegepast (HDPE of PVC). Het grote voordeel hiervan is dat het weinig onderhoud nodig heeft, maar toch lang meegaat. De HDPE wicker draden zijn vaak voorzien van een UV beschermende filter, zodat de afbraak door schadelijke UV straling vertraagd wordt.

In de onderstaande video zie je een hoogwaardige wicker design. 2 verschillende kleuren wicker gevlochten in een speciaal patroon. Een kunstwerk, wat in je tuinstaat:

Verschil tussen goedkope wicker tuinmeubelen en dure?

Het verschil tussen de duurdere en goedkopere vlechtdraden zit hem in de kwaliteit van de kunststof. Hoe duurder de draad, hoe beter de UV bestendigheid en hoe puurder de HDPE kunststof (minder goedkopere additieven) Het duurdere wicker draad is vaak harder, steviger en minder soepel. Uiteraard wordt de sterkte en kwaliteit ook bepaald aan de dikte en vorm van de draad, zo is een platte dunne draad minder sterk als een volle ronde draad, waar wel 2  keer zoveel materiaal in verwerkt is. 4 Seasons Outdoor tuinmeubelen hebben de beste kwaliteit wicker tuinmeubelen. Ze geven zelf 10 jaar garantie op hun wicker vlechtwerk.

Samengevat: Onderhoud van wicker tuinmeubelen

Het onderhoud van wicker tuinmeubelen is minimaal. Af en toe schoonmaken is voldoende, maar vraagt niet om een grondige reiniging. Het is voldoende om de meubelen regelmatig goed schoon te houden en af en toe te zorgen voor een diepere reiniging met een speciale ‘cleaner’. Probeer de meubelen in ieder geval af te dekken tegen regen, vogelpoep, bladeren en kou, aangezien deze elementen samen met de UV straling een belangrijke invloed hebben op de levensduur. Met een wicker beschermer breng je een UV filter aan op het materiaal. Zo wordt de detoriatie van het kunststof worden vertraagd. Door de meubelen af te dekken met een beschermhoes bescherm je niet alleen tegen vuil en aanslag, maar bescherm je de set ook tegen schadelijke UV straling.

Over winteren met wicker tuinmeubelen

De levensduur van het kunststof vlechtdraad wordt gemeten in het aantal zonuren (voor HDPE wicker ongeveer 3000 tot 7000 uren). Door in de winter periode deze meubelen af te dekken met een hoes, verdubbel je de levensduur direct. Met name vocht is in de winter een belangrijke boosdoener, wanneer water bevriest en uitzet in een inkeping of haarscheurtje kan het koude en harde materiaal sneller scheuren of breken. Dus richt je binnen het onderhoud van je wicker tuinmeubelen met name op de bestrijding hiervan en zorg dat je de meubelen droog en ademend opbergt in de koude periode. Let er wel op dat het frame ook zeker van grote invloed is op de levensduur en dat een wicker tuinmeubel altijd zo sterk is als de combinatie van de materialen.

Hoe worden wicker tuinmeubelen gemaakt?

Bekijk hieronder de video vanaf de eerste design schetsen, tot een volledig eind product. 4 Seasons Outdoor wicker tuinmeubelen, worden met de hand gemaakt, zoals te zien in deze video.

Bekijk ons wicker tuinmeubelen aanbod

Klik hieronder op de categorie waarin je interesse hebt.

- Wicker tuinstoelen.
- Wicker loungeset.
- Wicker tuinset.
- Wicker tuintafel.
- Wicker tuinbank.