Onderhoud Hout

Onderhoud > Hout

Onderhoud van houten tuinmeubelen is erg belangrijk. Dit is wel deels afhankelijk van het soort hout en wat je er zelf mee wilt. Hout heeft ook natuurlijke eigenschappen, deze zullen altijd blijven. Klik op onderhoudsmiddelen voor tuinmeubelen en bekijk ons assortiment.

 

Natuurlijke eigenschappen van houten tuinmeubelen:

Hout is een natuurlijk product met de daarbij behorende natuurlijke eigenschappen. Het hout kan verkleuren, uitzetten bij temperatuur- en vocht verschillen, scheuren vertonen en op den duur rotten of schimmelen bij slecht onderhoud. Het is dus wel goed om te weten dat het wat meer onderhoud vraagt t.o.v. materialen als aluminium en kunststof.

 

Hardhout vs zachthout:

Je hebt (tropisch) hardhout en overige houtsoorten zoals naaldhout en vurenhout. Hierin zit een groot verschil. Hardhout is harder, sterker, vetter en zwaarder. Dit heeft als grote voordeel dat het van nature beter bestand is tegen verschillende weersinvloeden (bijv. vocht). Ondanks dit duidelijke verschil adviseren wij bij alle houtsoorten 2x per jaar onderhoud. Het mooiste is dat te doen in 1x in maart (in deze maand begint vaak het seizoen) en 1x in september (dan eindigt het seizoen).

 

Houten tuinmeubelen opbergen in de winter?

Wanneer je de ruimte hebt is het advies om de meubelen droog op te bergen in de winterperiode. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het advies om deze eind september nog keer goed te behandelen met de beschermende onderhoudsmiddelen. Als je dit goed hebt behandelt, kan je het gewoon buiten laten staan.

 

Houten tuinmeubelen beschermen met een beschermhoes?

Nee, houten tuinmeubelen moet je niet beschermen met een beschermhoes. Hout is een natuurproduct en dat moet kunnen blijven ademen. Hout is vocht absorberend en een beschermhoes kan het hout dus doen verstikken. Vocht kan namelijk moeilijk ontsnappen onder een beschermhoes, waardoor de kans op schimmel ontstaat.

 

Teak protector, teak shield en teak cleaner, wat zijn de verschillen?

Er zijn verschillende onderhoudsmiddelen te koop voor je houten tuinmeubelen. Omdat ze soms moeilijk uit elkaar te houden zijn, hebben we alles voor jou op een rijtje gezet zodat je makkelijk terug kan vinden wat elk middel doet:

 • Teak protector: voorkomt de vergrijzing van je tafel en geeft je meubel gedurende het seizoen zijn warme, honingbruine kleur. Dit middel blokkeert ook UV-stralen. Teak protector voorkomt ook dat het teak snel zwart wordt en is ook geschikt voor andere houtsoorten. Klik hier om naar onze teak protector te gaan.
 • Teak shield: een goede bescherming voor je teakhouten meubel. Dit middel zorgt ervoor dat het hout een langdurige bescherming heeft tegen vuil en vet. Teak shield is een onzichtbaar impregneermiddel, waardoor de natuurlijke uitstraling van het hout behouden blijft. Vergeet niet dit meerdere malen per jaar aan te brengen. Klik hier om naar onze teak shield te gaan.
 • Teak cleaner: dit middel is reinigt jouw houten tuinmeubelen. Het reinigt teak en andere hardhoutsoorten grondig en diepgaand en verwijdert vuil en vlekken. Klik hier om naar onze teak cleaner te gaan.

 

 

Hoe de groene aanslag te verwijderen op de houten tuinmeubelen?

 • Stap 1: Verwijder met een (zachte) borstel het grove vuil van je tuinmeubelen.
 • Stap 2: Maak een emmer sop met een hout reinigingsmiddel (teak cleaner). Met de teakcleaner verwijder je namelijk erg makkelijk algen en groene aanslag.
 • Stap 3: Pak een stevige grove spons en schrob je houten tuinmeubelen schoon. Laat het hierna drogen.
 • Stap 4: Is je groene aanslag hierna nog niet weg? Herhaal het dan of schuur je tuinmeubelen voorzichtig op met schuurpapier (korrel 240 of hoger). Tip: schuur de volledige lijn, mee in de richting van de houtnerven. Niet alleen op 1 specifiek punt schuren, wat dat blijf je zien.
 • Stap 5: Reinig het hout nogmaals met de teak cleaner en laat het goed drogen.
 • Stap 6: Behandel je houten tuinmeubelen met een transparante beschermer en/of protector welke specifiek bedoeld is voor dit type hout. Doe dit tot het hout de vloeistof niet meer opneemt, dan is het goed verzadigt en beschermd. Let op: de kleur kan veranderen bij behandeling.

Lees vooraf goed de gebruikershandleiding.

 

Hoe vergrijsde tuinmeubelen opknappen?

Houten tuinmeubelen vergrijzen altijd op den duur. Mocht de vergrijzing niet te diep zitten, dan kun je de onderstaande punten opvolgen:

 • Stap 1: Maak het hout goed schoon met een schoonmaakmiddel voor hout (teakcleaner). Laat het hierna goed drogen.
 • Stap 2: Schuur het hout op tot je de mooie kleur tegenkomt. Schuur als laatst met een heel fijne korrel voor een mooi vlak resultaat.
 • Stap 3: Maak alles weer helemaal goed schoon met een schoonmaakmiddel, welke specifiek bedoeld is om hout te reinigen. Laat het hierna goed drogen.
 • Stap 4: Behandel het hout met een transparante beschermer en/of protector welke specifiek bedoeld is voor dit type hout. Doe dit tot het hout de vloeistof niet meer opneemt, dan is het goed verzadigt en beschermd. Let op: de kleur kan veranderen bij behandeling.

Lees vooraf goed de gebruikershandleiding.

 

Meer vragen?

Heb je meer vragen omtrent het onderhoud van je houten tuinmeubelen en is je vraag niet hierboven beantwoord? Stuur onze ons een email naar: info@tuinmeubelen.nl.